Jak poprawić wzrok?
Oczy są twoim przewodnikiem. Aby uniknąć ich bólu oraz innych dolegliwości (takich jak suchość, pieczenie, podrażnienie, zaczerwienienie czy łzawienie), nie wystarczy dbać o nie od zewnątrz. Konieczna jest odpowiednia dieta dla oczu. Często ratujemy się kroplami, żelami, zapominając, iż działają doraźnie. Żeby trwale poprawić wzrok, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe oczy to takie, którym nie brakuje witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
1. Witaminy dla oczu
Witaminy są niezbędne w diecie dla oczu. Najważniejsze z nich to:
- witamina A (beta-karoten) – jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok, ma również ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, które odpowiadają za prawidłowy proces widzenia o każdej porze dnia. Jej mała ilość przyczynia się do tzw. kurzej ślepoty, a stały niedobór powoduje suchość oka, powstawanie owrzodzeń oraz blizn rogówki. Źródłem beta-karotenu są marchew, warzywa o ciemnych liściach, pomidory, brzoskwinie,
- witamina C – dzięki niej następuje synteza kolagenu, który jest odpowiedzialny za trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeśli pojawia się jej niedobór, naczynia spojówki stają się kruche, a w konsekwencji następują krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok. Witamina C wspomaga również regenerację rogówki. Zawiera ją natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy,
- witamina E – wspomaga przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego oraz poprawia szczelność błon komórkowych przez ochronę przed utlenieniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w witaminę E są oleje roślinne, przede wszystkim olej słonecznikowy.
2. Składniki diety na wzrok
Chcąc chronić swój wzrok, warto wprowadzić do diety antocyjany. Są to substancje z grupy flawonoidów, stanowiące czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze ich źródło to jagody, a zwłaszcza borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów tych związków chemicznych. Zwalczają one wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Ponadto uszczelniają naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu gałka oczna jest dobrze ukrwiona. Te naturalne flawonoidy poprawiają wzrok osób krótkowidzących. Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, przez co jest skuteczna podczas zapalenia spojówek.
Oprócz antocyjanów ważnym elementem diety na oczy są karotenoidy, czyli naturalne żółte, czerwone, pomarańczowe i różowe barwniki roślinne. Zapobiegają wadom wzroku i chorobom oczu, typu zaćma czy zwyrodnienie plamki żółte, które jest główną przyczyną ślepoty u ludzi starszych. Do karotenoidów należy m.in. luteina, zalecana szczególnie osobom, które często przebywają w zasięgu pól magnetycznych (telewizor, komputer) oraz osobom otyłym i chorym na nadciśnienie tętnicze. Jej właściwości to przede wszystkim ochrona wzroku przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Dieta na dobry wzrok powinna również zawierać niezbędne mikro- i makroelementy. Selen, miedź, mangan i cynk są niezbędne dla poprawienia wzroku. Cynk bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Selen, mangan i miedź zwalczają wolne rodniki. Miedź dodatkowo poprawia trwałość naczyń krwionośnych oka przez wzmocnienie wiązań kolagenowych.
Ryby morskie i owoce morza są bogate w selen. Mangan można znaleźć w orzechach, ciemnym pieczywie, fasoli, grochu i czarnych jagodach. Cynk zawierają takie produkty, jak ryby, jaja i pieczywo pełnoziarniste. Miedź znajduje się w owocach morza, awokado i orzechach.
Dieta na zdrowe oczy zalecana jest nie tylko osobom, które cierpią na dolegliwości związane z narządem wzroku. Powinni ją stosować również ludzie narażeni na uszkodzenia wzroku, wynikające np. z charakteru ich pracy, a także każdy, kto pragnie uniknąć problemów ze wzrokiem w przyszłości.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj