Jak poprawić wzrok?

Oczy są twoim przewodnikiem. Aby uniknąć ich bólu oraz innych dolegliwości (takich jak suchość, pieczenie, podrażnienie, zaczerwienienie czy łzawienie), nie wystarczy dbać o nie od zewnątrz. Konieczna jest odpowiednia dieta dla oczu. Często ratujemy się kroplami, żelami, zapominając, iż działają doraźnie. Żeby trwale poprawić wzrok, należy zadbać, by w diecie pojawiły się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe oczy to takie, którym nie brakuje witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Jak poprawić wzrok?Jak poprawić wzrok?

Witaminy dla oczu

Witaminy są niezbędne w diecie dla oczu. Najważniejsze z nich to:

  • witamina A (beta-karoten) – jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają wzrok, ma również ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów siatkówki oka, które odpowiadają za prawidłowy proces widzenia o każdej porze dnia. Jej mała ilość przyczynia się do tzw. kurzej ślepoty, a stały niedobór powoduje suchość oka, powstawanie owrzodzeń oraz blizn rogówki. Źródłem beta-karotenu są marchew, warzywa o ciemnych liściach, pomidory, brzoskwinie,
  • witamina C – dzięki niej następuje synteza kolagenu, który jest odpowiedzialny za trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeśli pojawia się jej niedobór, naczynia spojówki stają się kruche, a w konsekwencji następują krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok. Witamina C wspomaga również regenerację rogówki. Zawiera ją natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, cytrusy,
  • witamina E – wspomaga przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego oraz poprawia szczelność błon komórkowych przez ochronę przed utlenieniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate w witaminę E są oleje roślinne, przede wszystkim olej słonecznikowy.

Składniki diety na wzrok

Chcąc chronić swój wzrok, warto wprowadzić do diety antocyjany. Są to substancje z grupy flawonoidów, stanowiące czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze ich źródło to jagody, a zwłaszcza borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów tych związków chemicznych. Zwalczają one wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Ponadto uszczelniają naczynia krwionośne oka i zmniejszają krzepliwość krwi, dzięki czemu gałka oczna jest dobrze ukrwiona. Te naturalne flawonoidy poprawiają wzrok osób krótkowidzących. Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, przez co jest skuteczna podczas zapalenia spojówek.

Oprócz antocyjanów ważnym elementem diety na oczy są karotenoidy, czyli naturalne żółte, czerwone, pomarańczowe i różowe barwniki roślinne. Zapobiegają wadom wzroku i chorobom oczu, typu zaćma czy zwyrodnienie plamki żółte, które jest główną przyczyną ślepoty u ludzi starszych. Do karotenoidów należy m.in. luteina, zalecana szczególnie osobom, które często przebywają w zasięgu pól magnetycznych (telewizor, komputer) oraz osobom otyłym i chorym na nadciśnienie tętnicze. Jej właściwości to przede wszystkim ochrona wzroku przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Dieta na dobry wzrok powinna również zawierać niezbędne mikro- i makroelementy. Selen, miedź, mangan i cynk są niezbędne dla poprawienia wzroku. Cynk bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Selen, mangan i miedź zwalczają wolne rodniki. Miedź dodatkowo poprawia trwałość naczyń krwionośnych oka przez wzmocnienie wiązań kolagenowych.

Ryby morskie i owoce morza są bogate w selen. Mangan można znaleźć w orzechach, ciemnym pieczywie, fasoli, grochu i czarnych jagodach. Cynk zawierają takie produkty, jak ryby, jaja i pieczywo pełnoziarniste. Miedź znajduje się w owocach morza, awokado i orzechach.

Dieta na zdrowe oczy zalecana jest nie tylko osobom, które cierpią na dolegliwości związane z narządem wzroku. Powinni ją stosować również ludzie narażeni na uszkodzenia wzroku, wynikające np. z charakteru ich pracy, a także każdy, kto pragnie uniknąć problemów ze wzrokiem w przyszłości.

Obraz

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka