Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić?

Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały, takie jak potas, magnez, sód i żelazo. Stosuje się ją w przeziębieniach i profilaktyce infekcji.

Chroni naszą wątrobę. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia związek znajdujący się w skórkach cytryny, pobudza enzymy wątrobowe, które pomagają wypłukać toksyny z organizmu i poprawiają pracę jelit. Zaliczana jest do tzw. diuretyków. Pełni funkcje oczyszczające i detoksykujące.

Ma również właściwości odchudzające. Najczęściej pijemy wodę z cytryną. Poznajmy inne sposoby, jak wykorzystać ją w naszej kuchni, aby przyspieszyć odchudzanie.

Przeczytaj także: 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

/ 5Zielona herbata z cytryną

Amerykańskie badania pokazały, że uczestnicy, którzy przez 12 tygodni, codziennie pili od 4 do 5 filiżanek zielonej herbaty z cytryną stracili średnio dwa kilogramy więcej od pozostałych.

Zielony herbaciany napar zawiera antyoksydanty, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Są to substancje odpowiedzialne za powstawanie chorób nowotworowych. Polifenole zawarte w zielonej herbacie poprawiają pracę serca. Napar chroni przed miażdżycą i demencją. Zielona herbata zawiera także garbniki, alkaloidy, aminokwasy, teinę, witaminy A, C, E oraz z grupy B. Bogata jest w mikroelementy takie jak: wapn, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.

Wystarczy, że dodasz dwie łyżeczki soku z cytryny do herbaty i gotowe.

/ 5Dodawanie cytryny do potraw

Obraz
© 123RF

Cytryna świetnie pasuje nie tylko do ryb. Dobrze komponuje się z warzywami. Jej właściwości poprawią nie tylko smak, ale i nasz metabolizm.

Warzywa należy położyć na blasze do pieczenia, polać je oliwą z oliwek, posypać odrobiną soli oraz pieprzu i piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 30 minut. Następnie wyciskamy na nie sok z cytryny. Poczekajmy aż potrawa wystygnie, w przeciwnym razie wysokie temperatury zniszczą właściwości cytryny Z cytryną dobrze komponuje się bakłażan. Ten duet ułatwia trawienie. Sok z cytryny dodawaj do sałatek, owoców i mięs.

/ 5Popularny miks: cytryna i sałata

Cytryna i sałata to popularne i zdrowe połączenie. Czesto skrapiamy ją oliwą, a można też przyrządzić, np. dip cytrynowy z dodatkiem soli himalajskiej i jogurtu greckiego.

Sałata jest niskokaloryczna, zawiera mnóstwo cennych składników. W jej składzie jest luteina i zeaksantyna, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zawiera także kwas foliowy i wtiaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Jest źródłem witaminy E i potasu oraz żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych.

Cytryna nie tylko dodaje smaku sałacie, pomoże ją "ożywić". Liście należy skropić wodą i dodać do nich sok z połowy cytryny. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyschnięciu liście powinny być zdecydowanie świeższe i gotowe do spożycia.

Przeczytaj także:

Nowotwory, które cztery razy częściej dotykają osoby młode

/ 5Cytryna i papryczka chili

Obraz
© 123RF

Syrop klonowy, papryczki chili, cytryna i woda – to dość oryginalne połączenie składników. Mikstura ta pomoże jednak zgubić zbędne kilogramy.

Wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy szczyptę chili oraz łyżeczkę syropu klonowego. Na końcu dodajemy dwie szklanki wody. Miksturę pijemy kilka razy w ciągu dnia. Zawarta w papryczkach kapsaicyna ma właściwości odchudzające, zapobiega też odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Udowodniono, że składnik ten chroni nie tylko przed nadwagą, ale i cukrzycą nadciśnieniem

Przeczytaj także: Super produkt na płodność. Pomaga nawet w beznadziejnych przypadkach

/ 5Cytryna z miętą i pomelo

Obraz
© 123RF

Pomelo, grejpfrut i cytryna to niezawodny środek odchudzający i detoksykujący organizm. Każdy z tych owoców ma cenne właściwości dla zdrowia i pomaga utrzymać smukłą sylwetkę. Grejpfrut jest znany z właściwości odchudzających, tak jak pomelo. Zawarte w tym owocu enzymy redukują cukier po posiłku, a błonnik daje uczucie sytości. Mięta dodana do mikstury przyśpiesza trawienie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka