Jaką dietę stosować w przypadku wrzodów żołądka?
Wrzody żołądka to powszechny problem wśród Polaków – aż jedna na dziesięć osób cierpi na tę przypadłość, z czego większość to mężczyźni. Na rynku dostępnych jest wiele lekarstw, jednak przestrzeganie odpowiedniej diety jest równie ważne.
Przy wrzodach żołądka należy unikać niektórych produktów, gdyż mogą one podrażniać żołądek. Z drugiej strony, istnieją też pokarmy usprawniające gojenie wrzodów. Przede wszystkim należy unikać przekąsek przed snem – najlepiej nie spożywać niczego 2-3 godziny przed pójściem spać. Dania spożywamy powoli, dokładnie przeżuwając, oraz w pozycji siedzącej – nie należy też kłaść się zaraz po posiłku. Posiłki powinny być lekkie i regularne. Eksperci zalecają także rzucenie palenia.
Najlepsze produkty dla osób z wrzodami
Eksperci zalecają jedzenie żurawiny, ponieważ zawiera ona naturalne składniki, które efektywnie zapobiegają rozwojowi helicobacter pylori – bakterii wywołującej wrzody żołądka. Najlepszym rozwiązaniem może być regularne picie soku z tych owoców. Wbrew pozorom świeże ząbki czosnku również są dobrym dodatkiem do dań i pomagają w gojeniu się wrzodów. Potężne antyoksydanty i flawonoidy w nich zawarte stymulują gojenie się ran i jednocześnie wzmacniają układ odpornościowy. Inne produkty mające dobroczynne działanie to jabłka, jogurty oraz zielona herbata.
Co wolno jeść?
Jest wiele produktów, które osoby z wrzodami żołądka mogą bezpiecznie spożywać. Są to:
- chude mięsa z drobiu, cielęciny, wieprzowiny czy wołowiny; drób powinien być spożywany bez skóry,
- niskotłuszczowe krakersy i dressingi do sałatek,
- makarony oraz wzbogacony ryż i kasza jęczmienna,
- świeże soki owocowe i warzywne; cytrusy powinny zostać wykluczone,
- beztłuszczowe bądź niskotłuszczowe produkty mleczne, tofu, jajka.
Czego unikać?
Aby wspomagać leczenie wrzodów żołądka, trzeba zrezygnować z jedzenia produktów, które spowolnią proces gojenia lub mogą nawet pogorszyć stan zdrowia. Przede wszystkim należy unikać niektórych przypraw, zwłaszcza ostrych, takich jak sól, czarny pieprz, chrzan, sos barbecue, itp., alkoholi oraz napojów zawierających kofeinę. Pikantne potrawy czy surowe warzywa również nie są dobrym wyborem. Najlepiej zrezygnować też ze słodyczy oraz tłustych przekąsek, które podrażniają żołądek. Niektóre mięsa są równie szkodliwe, zwłaszcza te tłuste i smażone. Eksperci zalecają ponadto unikanie tłustych wyrobów mlecznych.