Jakie mięso jest najzdrowsze? Po te gatunki warto sięgać

Chociaż coraz więcej osób w trosce o swoje zdrowie, a także ze względów światopoglądowych rezygnuje z mięsa, to dietetycy przekonują, że mięso jedzone z umiarem może być dobre dla naszego organizmu. Nasuwa się jednak jedno pytanie. Jakie mięso będzie najzdrowsze?

Jedzenie mięsa z umiarem również może przynieść korzyściJedzenie mięsa z umiarem również może przynieść korzyści
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Mięso drobiowe

Aby zmniejszyć kaloryczność naszych posiłków warto sięgnąć po drób zawierający wiele cennych składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Na szczególne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zasługuje indyk, który jest mięsem niskokalorycznym, ma mało tłuszczu więc po ten rodzaj mięsa mogą sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim cholesterolem.

W mięsie z indyka znajdziemy cenne dla naszego układu nerwowego witaminy z grupy B. Eksperci ds. żywienia zalecają, by podczas zakupów wybierać indyka z chowu ekologicznego. - Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe – powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Joanna Choińska.

Mięso z królika

Korzystne dla naszego organizmu właściwości ma również mięso z królika, chociaż jest to rodzaj mięsa wciąż niedoceniany w naszym kraju. A szkoda, bo jest ono nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne. Znajdziemy w nim wysokoprzyswajalne białko, a także wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz kwas linolenowy. Kwas ten znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, nadciśnienia czy zawału.

Mięso z gęsi

Warto również spojrzeć przychylnym okiem na gęsinę, chociaż nie należy ona do najchudszych mięs. Jest jednak dobrym źródłem cynku, żelaza i fosforu, witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Jest to mięso polecane osobom o obniżonej odporności oraz pacjentom wymagającym rekonwalescencji.

Nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa, by zdrowo się odżywiać. Najważniejsze jednak, żeby zachować umiar i nie sięgać po mięsne dania codziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka