Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C 

Jarzębina jest znana w Polsce raczej jako ozdobny krzew lub drzewo niż roślina o właściwościach zdrowotnych. Doceniana zwłaszcza we wrześniu, stała się symbolem jesieni ze względu na czerwone owoce, z których w dzieciństwie tworzyliśmy korale czy bukiety.

Tymczasem okazuje się, że te niepozorne czerwone kuleczki oraz kwiaty jarzębiny są bogactwem witamin i składników odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Sprawdź też: Nasza redaktorka odstawiła kawę na tydzień. Nie tego się spodziewała

Jarzębina to bogactwo witaminJarzębina to bogactwo witamin
Źródło zdjęć: © Jarzębina to bogactwo witamin [Shutterstock]
Aleksandra Miłosz

/ 6Jarzębina - co to jest?

Najczęściej porasta przydomowe ogródki, parki, a także miejskie ulice. Kwitnienie rozpoczyna w maju, kiedy na gałęziach pojawiają się skupiska białych kwiatków. Jednak najbardziej jest doceniana jesienią, kiedy pojawiają się czerwone kuleczki przypominające jagody. Spożyte na surowo są cierpkie i gorzkie.

Nie poleca się jedzenia ich w ten sposób, ponieważ w tej postaci zawierają toksyczny kwas parasorbinowy, który może spowodować wystąpienie nudności, wymiotów i biegunki. Lepiej przygotować z nich soki, konfitury i inne przetwory.

/ 6Jarzębina - skład

Jarzębinę dodawajmy do herbaty
Jarzębinę dodawajmy do herbaty © Jarzębinę dodawajmy do herbaty [Shutterstock]

Jarzębina to naturalne źródło wielu niezbędnych dla naszego funkcjonowania witamin. Znajdziemy w niej witaminy A, C, E, K i P, a także potas, sód, miedź i magnez.

Ponadto zarówno owoce, jak i kwiaty zawierają bardzo korzystne dla naszego zdrowia kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy oraz terpeny i antocyjany.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 6Nie tylko owoce

Kwiaty jarzębiny są równie cenne jak jej czerwone owoce. Zawierają kwasy organiczne, karotenoidy i antocyjany, którym przypisuje się działanie przeczyszczające i moczopędne.

Napar z kwiatów jarzębiny jest więc polecany przy częstych zapaleniach pęcherza moczowego, infekcjach dróg moczowych, a także w uciążliwych zaparciach.

/ 6Właściwości zdrowotne jarzębiny

Jarzębina to źródło witaminy C
Jarzębina to źródło witaminy C © Jarzębina to źródło witaminy C [Shutterstock]

Owoce jarzębiny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C – w 100 g owoców znajdziemy jej aż 45 mg. Tak jak wszystkie produkty bogate w witaminę C jest naturalnym lekiem, który może pomóc w pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Warto też stosować ją profilaktycznie w okresie zachorowań wirusowych, aby podnieść swoją odporność.

Najczęściej jednak jarzębina jest polecana jako kuracja wspomagająca leczenie chorób nerek, wątroby i dróg żółciowych. Sproszkowane owoce łagodzą też dolegliwości układu pokarmowego, podrażnienia żołądka oraz problemy z wypróżnianiem. Jarzębinę stosuje się także przy kłopotach z układem krążenia. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu krwiaków i żylaków. Korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy.

/ 6Zbieranie jarzębiny

Jarzębinę warto ususzyć
Jarzębinę warto ususzyć © Jarzębinę warto ususzyć [Shutterstock]

Aby przygotować napary i przetwory z kwiatów i owoców jarzębiny, musimy je zebrać w odpowiednim momencie. Zbiór kwiatów najlepiej rozpocząć w maju – wtedy kwiatostany mają ich najwięcej. Zbieramy całe baldachimy białych kwiatów, w takiej postaci je suszymy, a następnie małe kwiatki wyskubujemy z kwiatostanów i przechowujemy w słoiku lub zamkniętym szczelnie pojemniku. Pamiętajmy, że po wysuszeniu kwiaty powinny zachować swój biały kolor.

Z kolei owoce zbieramy jesienią, zaraz po tym, gdy zaczną robić się intensywnie czerwone. Podobnie jak w przypadku kwiatów, obcinamy całe baldachimy i w takiej postaci suszymy, a później wyskubujemy je do pojemnika. Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej goryczki owoców jarzębiny, warto zebrać je później, tuż po pierwszych jesiennych przymrozkach.

Zobacz także: Uprawa ziół w domu

/ 6Przetwory z jarzębiny

Z jarzębiny możemy zrobić przetwory
Z jarzębiny możemy zrobić przetwory © Z jarzębiny możemy zrobić przetwory [Shutterstock]

Jarzębinę możemy stosować w kuchni nie tylko w postaci suszonej. Aby przygotować zdrowotną nalewkę o działaniu moczopędnym i wspomagającym układ trawienia, będziemy potrzebować kilograma świeżych owoców, pół litra wódki i pół litra spirytusu oraz szklankę cukru i szklankę wody. Owoce należy zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie należy je odcedzić, a powstały płyn wymieszać z rozpuszczonym w wodzie cukrem.

Można też przygotować jarzębinową konfiturę, która sprawdzi się nie tylko do zimowej herbaty, ale także jako dodatek do mięs. Aby ją zrobić, potrzebujemy kilograma owoców, pół kilograma cukru i pół litra wody. Owoce zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie. Gotujemy przez 15 minut, nieustannie mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy od razu do słoików i zakręcamy.

W zimowe i jesienne wieczory sprawdzi się też jarzębinowy sok. Przygotowujemy go z kilograma owoców, połowy kilograma cukru i litra wody. Składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 30 minut, odcedzamy owoce, a płyn przelewamy do butelek.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka