Jedzenie dobre dla twoich jelit
Kefir to fermentowany nabiał zawierający oligosacharydy, czyli złożone węglowodany, które są pożywką dla ważnych bakterii w organizmie, Te mikroorganizmy z kolei mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Kefir przechowuj w lodówce, gdyż kultury bakterii są wrażliwe na ciepło. Unikaj także produktów z dużą ilością cukru, który ma zły wpływ na florę jelitową.
Jogurt grecki
Podobnie jak kefir, jogurt grecki także jest potężnym probiotykiem. W 170 g zawiera ok. 15-20 g białka oraz aminokwasy, które wspomagają metabolizm. Pamiętaj jednak, aby kupować prawdziwy jogurt grecki, który zawiera jedynie mleko i kultury bakterii.
Prawdziwa kapusta kiszona
Kapusta kiszona zawiera najwięcej probiotyków, jeśli robiona jest domowymi sposobami. Ta dostępna w sklepach często jest pasteryzowana, co oznacza, że zdrowe bakterie są w niej prawie całkowicie nieobecne.
Kimchi
To tradycyjne pikantne danie kuchni koreańskiej z fermentowanej kapusty. Kimchi można dodawać do ziemniaków, ryżu lub sałatki, jeśli samo w sobie wydaje się wam zbyt kwaśne.
Karczoch zwyczajny
Karczochy to potężne prebiotyki, co oznacza, że zawierają nietrawione składniki odżywcze, które pomagają karmić dobre bakterie w układzie trawiennym. Innymi słowy, to zdrowy posiłek dla pomocnych bakterii w jelitach. W dodatku są świetnymi termogenikami, czyli podkręcają przemianę materii i spalają tłuszcz. Jeśli karczoch ci nie smakuje, spróbuj innych podobnych prebiotyków, takich jak szparagi, banany lub soczewica.
Kombucza
Kombucza to fermentowana herbata, które idealnie sprawdza się jako zdrowy zamiennik napojów gazowanych. Kombucza pełna jest dobroczynnych bakterii i witamin z grupy B, które dostarczają energii.
Zupa miso
Zupa miso zawiera sfermentowaną soję, czyli mnóstwo dobroczynnych bakterii i izoflawonów, które chronią przed rakiem. Wspomaga też odchudzanie.