Jedzenie idealne na lato. Chronią przed promieniowaniem UV
Każdy marzy o tym, by podczas wakacji wyglądać atrakcyjnie. Stosujemy mordercze diety, ćwiczymy na siłowni, czasem łykamy suplementy. Tymczasem, jak się okazuje, by dobrze wyglądać latem, warto włączyć do diety pewną grupę produktów. Po pierwsze chronią one organizm przed odwodnieniem. Po drugie - minimalizują ryzyko szkodliwości promieniowania UV.
Lato to idealny moment na zmianę nawyków żywieniowych. W tym czasie nasz organizm jest szczególnie narażony na odwodnienie oraz niedobory witamin i minerałów. To właśnie dlatego warto wzbogacić dietę o owoce sezonowe, które zawierają w sobie sporą dawkę składników odżywczych. Ponadto, wiele z nich składa się z wody niemal w 90 proc. i dzięki temu zapobiega odwodnieniu organizmu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Arbuzy i pomarańcze
Arbuz to jeden z owoców o największej zawartości wody. Z tego względu za jego pomocą można doskonale ugasić pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. W szczególności, gdy arbuz jest dodatkowo schłodzony. Warto również wiedzieć, że arbuz zawiera w składzie likopen, który spowalnia procesy starzenia się skóry.
Włącz do diety także pomarańcze. To niezwykle słodkie, a zarazem orzeźwiające owoce cytrusowe. Stanowią bogate źródło potasu – substancji, którą organizm traci w nadmiarze w upalne dni. Niedobór tego składnika może odpowiadać za bolesne skurcze mięśni. Pomarańcze mogą cię uchronić przed tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Jogurt i sałatki
Lekko schłodzony jogurt naturalny nie tylko nawodni organizm, ale również uzupełni ewentualne niedobory białka. Poza tym, produkt ten jest źródłem cennych dla układu pokarmowego priobiotyków, które osłaniają jelita i zabezpieczają organizm przed zatruciem pokarmowym.
Z jogurtem można połączyć różne warzywa i owoce. Sałatki to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Są niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie i dzięki temu po ich zjedzeniu nie odczuwamy "ciężaru” na żołądku. Co więcej, zawarte w sałatkach warzywnych przeciwutleniacze chronią skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV.
Na nastepnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Seler
Seler ma doskonały smak i zapewnia uczucie sytości na długi czas. Poza tym, korzeń selera zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie, czego konsekwencją są obrzęki i bolesność kończyn.
Z kolei ogórki ze względu na dużą zawartość wody zapobiegają odwodnieniu organizmu w lecie. To doskonała, niskokaloryczna przekąska na upalne dni. Mocno schłodzony ogórek smakuje najlepiej.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zielona herbata przeciw zawałom
Najnowsze badania wykazały, że składnik zielonej herbaty chroni organizm przed zawałem i udarem mózgu. Zielona herbata spowalnia procesy starzenia się skóry, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Poza tym, napar z zielonej herbaty działa ochładzająco, stąd też jest idealny na upalne dni. Zielona herbata to także sprzymierzeniec szczupłej sylwetki. Warto pić przynajmniej filiżankę naparu dziennie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Truskawki i jagody
Sezon na truskawki w pełni. Warto z niego korzystać. Owoce te są niezwykle słodkie i zapewniają kubkom smakowym fantastyczne doznania. Zawarte w truskawkach i jagodach flawonoidy korzystnie działają na cerę i zmniejszają wrażliwość skóry na słońce.
Pamiętaj, aby wybierać małe i mocno czerwone owoce - to one właśnie zawierają najwięcej antyoksydantów.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Bakłażan
Bakłażan posiada niezwykle unikalny smak i nadaje się do przyrządzenia na grillu. Warto wiedzieć, że oberżyna jest źródłem cennego dla organizmu błonnika. Składnik ten stymuluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza wchłanianie tłuszczów w organizmie. Warto jeść go zatem w towarzystwie mięsa, ponieważ wspomaga jego trawienie. Zawarte w bakłażanie związki obniżają poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca. Ponadto to doskonałe warzywo, jeśli jesteś na diecie odchudzającej - w 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie ok. 20 kcal. Bakłażan w 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry, stąd też jest bezpieczny dla cukrzyków.