Jedz do woli. Wzmacnia mózg, a ryzyko raka jelit spada o 60 proc.

Odżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych, tak samo jak serce, płuca czy mięśnie.

Jakie pokarmy są więc najlepsze dla zdrowia mózgu? Sprawdź, co jeść, żeby poprawić pamięć i koncentrację?

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 10Produkty pełnoziarniste

Podobnie jak inne organy w ciele, mózg nie może pracować bez energii. Zdolność koncentracji powstaje w wyniku stałego przypływu energii w formie glukozy dostarczanej z krwi do mózgu.

Wybieraj produkty pełnoziarniste, które mają niski wskaźnik glikemiczny, co oznacza, że wolno uwalniają glukozę do układu krążenia. Przykładem takich produktów są pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron.

/ 10Ryby tłuste

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jeremy Keithv / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kluczowe kwasy tłuszczowe nie mogą powstać w ciele i w związku z tym muszą być uzyskane za pomocą diety. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, olej z siemienia lnianego, olej sojowy, nasiona dyni, olej z orzechów włoskich i soja.

Te produkty są dobre dla zdrowia mózgu, serca, stawów i ogólnego samopoczucia. Kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy występują w tłustych rybach w formie łatwo przyswajalnej przez organizm, znajdziesz je m.in. w łososiu, makreli, śledziach, sardynkach i pstrągu. Niższy poziom kwasu dokozaheksaenowego związany jest z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera i utraty pamięci.

/ 10Jagody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jennifer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci.

Jedz więc jagody w każdej postaci: smoothie, z owsianką na śniadanie czy z niskotłuszczowym jogurtem.

/ 10Pomidory

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

Wyniki badań sugerują, że likopen znajdujący się w pomidorach może chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami, które występują w przypadku demencji, a zwłaszcza w przypadku choroby Alzheimera.

Likopen chroni także przed rakiem - spożywanie 30 mg likopenu dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego lub odbytnicy nawet o 60 proc. W przypadku raka prostaty ryzyko spada o 30 proc.

/ 10Witaminy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Niektóre witaminy, takie jak witamina B6, B12 oraz kwas foliowy, obniżają stężenie homocysteiny we krwi. Podwyższony jej poziom związany jest z ryzykiem wystąpienia udaru, zaburzeń poznawczych czy choroby Alzheimera.

Badania przeprowadzone na starszych pacjentach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi wykazały, że po 2 latach stosowania wysokich dawek witamin B6, B12 i kwasu foliowego skurczenie się mózgu było mniejsze niż w przypadku pacjentów, u których stosowano placebo.

/ 10Czarna porzeczka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Witamina C od dawna znana jest jako źródło zwiększenia sprawności umysłowych. Jednym z produktów bogatych w witaminę C jest czarna porzeczka.

Doskonale wpływa na pracę mózgu i sprawia, że umysł staje się ostry jak brzytwa.

/ 10Nasiona dyni

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Garść nasion dyni dziennie zaspokoi zapotrzebowanie na cynk, wpłynie pozytywnie na pamięć i zdolności umysłowe.

/ 10Brokuły

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

Brokuły to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne i polepsza wydolność mózgu.

/ 10Szałwia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Szałwia od dawna cieszy się reputacją składnika, który poprawia pamięć, warto więc stosować świeżą szałwię w diecie.

Liście szałwii lekarskiej działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie. Mogą też hamować nadmierne pocenie się.

10 / 10Orzechy włoskie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Orzechy to świetne źródło witaminy E, która według badań pomaga zapobiegać pogorszeniu zaburzeń poznawczych, zwłaszcza u osób starszych. W związku z tym jedz orzechy, ale również zielone liściaste warzywa, szparagi, oliwki, nasiona, jajka, brązowy ryż i pełnoziarniste produkty.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka