Jedzenie, które powoduje zgagę
Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa to schorzenie polegające na cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Głównym objawem tej choroby jest zgaga, czyli piekący ból umiejscowiony za mostkiem lub w nadbrzuszu. Istotną rolę w chorobie refluksowej odgrywa stosowanie odpowiedniej diety, która zapobiega objawom lub znacząco je łagodzi.
1. Choroba refluksowa a żywienie
Przyczyną choroby refluksowej jest niewydolność zwieracza przełyku, który jest odpowiedzialny za zatrzymywanie treści pokarmowej w żołądku. Głównym objawem refluksu jest zgaga, która charakteryzuje się piekącym bólem umiejscowionym najczęściej za mostkiem. Pojawia się zazwyczaj po posiłku, nachyleniu ciała lub w pozycji leżącej.
W przebiegu choroby występuje:
- uszkodzenie błony śluzowej jamy ustnej,
- ból gardła,
- zapalenie dziąseł,
- chrypka,
- bezgłos,
- napadowy nocny kaszel,
- astma oskrzelowa,
- ślinotok,
- próchnica.
Leczenie choroby refluksowej polega głownie na zmianie stylu życia, zabiegu chirurgicznym lub endoskopowym oraz farmakoterapii. Istotną rolę w leczeniu choroby refluksowej odgrywa stosowanie odpowiedniej diety. Niektóre pokarmy poprzez stymulację nerwów obecnych w błonie śluzowej żołądka mogą powodować odczucie bólu lub zgagę. Najczęściej dzieje się tak po spożyciu kwaśnych pokarmów, które posiadają silne działanie ściągające. Chory po ich spożyciu odczuwa zgagę, uczucie pełności, niesmak w ustach oraz kwaśne odbijanie. Podobnie działają pokarmy, które silnie pobudzają wydzielanie kwasu solnego, a wiec kawa i ostre przyprawy. Ponadto osoby cierpiące na chorobę refluksową powinny unikać wyrobów czekoladowych oraz zawierających duże ilości tłuszczów, gdyż spowalniają opróżnianie żołądka. Również alkohol wykazuje silne właściwości kwasotwórcze oraz powoduje powstawanie zgagi nawet u osób niecierpiących na chorobę refluksową. Spożywanie napojów gazowanych nie jest wskazane, gdyż podrażania błonę śluzową żołądka oraz wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, nasilając objawy chorobowe.
2. Zdrowa dieta w chorobie refluksowej
W chorobie refluksowej zalecane jest stosowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Dieta ta również neutralizuje kwas żołądkowy oraz nie podrażnia błony śluzowej żołądka. W diecie tej zabronione jest spożywanie mocnych rosołów, bulionów, esencjonalnych wywarów warzywnych i grzybowych. Świetne rezultaty w leczeniu daje tzw. biała dieta, w skład której wchodzą: woda, mleko, ziemniaki, gotowany seler, siemię lniane, czerstwe pieczywo pszenne, chude ryby, kurczak oraz indyk. Również sałata i zielone warzywa, ciepła kasza jaglana, masło i sok z czarnej porzeczki powodują złagodzenie lub cofnięcie objawów chorobowych.
Objawy chorobowe nasilają się również pod wpływem stresu, dlatego zaleca się zmianę stylu życia oraz sposobu żywienia, by przeciwdziałać chorobie refluksowej.