Jedzenie, które walczy z rakiem
Dieta antynowotworowa składa się z wielu produktów, które zawierają składniki zmniejszające ryzyko rozwoju raka. Sprawdź, co jeść, by uchronić się przed nowotworem!
Kolorowe warzywa
Owoce i warzywa zawierają składniki, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka. Im bardziej kolorowe, tym więcej właściwości odżywczych posiadają. Jedzenie dużej ilości warzyw zapobiega również otyłości, która jest czynnikiem rakotwórczym. Zatem pamiętaj, aby w diecie uwzględniać kolorowe warzywa, zwłaszcza te ciemnozielone, czerwone i pomarańczowe.
Antynowotworowe śniadanie
Witamina B chroni organizm przed rakiem jelita, piersi i odbytu. Zaczynaj dzień od śniadania bogatego w witaminę B. Możesz ją znaleźć w płatkach zbożowych oraz pszennym pieczywie. Jej źródłem są również truskawki, melony oraz sok pomarańczowy.
Źródła witaminy B
Szparagi i jajka to również cenne źródła witaminy B. Można ją także znaleźć w fasoli, nasionach słonecznika, szpinaku czy sałacie. Najlepszym źródłem witaminy B są świeże warzywa i owoce oraz produkty z pełnego ziarna.
Pomidory
Wiele badań potwierdza, że pomidory zmniejszają ryzyko rozwoju wielu odmian raka. Badacze nie są jednak pewni, który składnik pomidora ma właściwości antynowotworowe. Być może jest to likopen – pigment, który nadaje pomidorom czerwony kolor.
Zielona herbata
Picie zielonej herbaty przeciwdziała rozwojowi raka. Badania laboratoryjne wskazały, że zielona herbata zwolniła lub zapobiegła rozwojowi raka jelita, piersi, wątroby, a także prostaty. Dalsze badania potwierdziły antynowotworowe działanie w stosunku do raka żołądka oraz pęcherza.
Warzywa z rodziny kalafiorowatych
Kalafior, brokuły, kapusta, sałata i kabaczek to warzywa zawierające składniki pomagające organizmowi walczyć z rakiem piersi, jelita oraz płuc.
Winogrona
Owoce winogron oraz ich sok zawierają resweratrol – silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych. Badania laboratoryjne potwierdziły jego skuteczność w przeciwdziałaniu uszkodzeniom komórek, które mogą prowadzić do rozwoju raka.
Woda chroni przed rakiem
Picie dużej ilości wody chroni przed ryzykiem rozwoju raka pęcherza. Woda bowiem prowadzi do rozrzedzenia toksyn, które mogą przyczynić się do rozwoju tego nowotworu. Dodatkowo woda sprawia, że częściej oddajesz mocz – co prowadzi do usunięcia szkodliwych substancji z organizmu.
Ogranicz spożycie alkoholu
Rak gardła, krtani i wątroby nierozerwalnie związany jest z nadmiernym spożyciem alkoholu. Alkohol może też zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita oraz odbytu. Zaleca się, by kobiety nie piły więcej niż jeden kieliszek na dzień, a mężczyźni nie powinni przekraczać dwóch kieliszków.