Jedzenie, które wprawi cię w dobry nastrój
Łosoś atlantycki jest jednym z najlepszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych DHA i EPA – 200 gramów tej ryby zapewni dzienną zalecaną dawkę tych podstawowych składników. Tłuszcze zawarte w łososiu wspomagają hormony, które odpowiedzialne są za nastrój.
Orzechy włoskie
To orzechy najbogatsze w ważne tłuszcze, które wspomagają zdrowie komórek – tylko 10 orzechów dziennie zoptymalizuje skład ściany komórkowej oraz obniży poziom cholesterolu, co z kolei pozytywnie wpłynie na krążenie krwi w ciele.
Jajka
Jajka to dobre źródło choliny, która ma wiele funkcji, m.in. optymalizuje funkcje błony komórkowej oraz neuroprzekaźniki, co – według ekspertów – wiąże się z poziomem energii oraz nastrojem.
Pełnoziarnisty chleb
Wybierając węglowodany, które mają niski wskaźnik glikemiczny, możemy regulować stężenie glukozy we krwi, co z kolei utrzymuje odpowiedni poziom energii i wpływa pozytywnie na nastrój.
Czerwone mięso
Jedną z najczęstszych przyczyn zmęczenia u kobiet w wieku 24-35 lat jest niedobór żelaza. W czerwonym mięsie znajduje się go dużo, należy więc je jeść 3-4 razy tygodniowo w małych porcjach, aby uzyskać żelazo potrzebne dla optymalnej produkcji energii.
Zielona herbata
Regularne picie zielonej herbaty pomoże regulować poziom glukozy we krwi. Co więcej, sprawi, że organizm będzie nawodniony, czujny i pozwoli hamować ochotę na coś słodkiego po posiłku.
Gorzka czekolada
Wszyscy wiedzą, że czekolada polepsza samopoczucie – gorzka czekolada ma wysoką zawartość kakao, co oznacza, że zawiera duże dawki antyoksydantów i fitochemikaliów, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Kawa
Początek dnia z kawą to dla wielu osób poranny rytuał, gdyż kawa sprawia, że mózg i ciało budzą się do działania. 1-2 filiżanki kawy z mlekiem dziennie to połączenie węglowodanów o niskim wskaźniku glikemicznym, które dostarczają energii, oraz przypływ kofeiny.
Wodorosty
Wodorosty to jedne z najbogatszych źródeł jodyny – minerału, który konieczny jest dla optymalnej pracy tarczycy i metabolizmu. Obie te funkcje ważne są dla utrzymania energii i dobrego nastroju.
Rośliny strączkowe
Fasola, czy to czerwona kidney czy soja, dostarcza powolnie trawionych węglowodanów, które pozwalają regulować serotoninę – neuroprzekaźnik poprawiający nastrój.