Jesienne składniki, które poprawią twoje zdrowie
Organizm potrzebuje wzmocnienia, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Domaga się również większej niż zazwyczaj porcji witamin i składników mineralnych. Częste zmiany temperatur, deszczowa pogoda i brak słońca sprawiają, że liczba chorych osób drastycznie wzrasta. Istnieją jednak produkty, dzięki którym w naturalny sposób poprawisz zdrowie, dodasz blasku cerze, zrzucisz zbędne kilogramy czy podniesiesz odporność.
Zawierają one mnóstwo ważnych dla organizmu witamin, soli mineralnych i cennych składników odżywczych. Oprócz tego, że wpływają dobroczynnie na organizm, są także smaczne i możesz wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów, dzięki czemu jesienne menu nigdy nie będzie nudne.
Jabłka
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" – w znanym powiedzeniu tkwi mnóstwo prawdy, bo jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Sięgając po nie, należy pamiętać, że najważniejsze składniki kryją się w skórce. To właśnie tu znajdują się ogromne ilości pektyn, które oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jabłka powinny jeść zwłaszcza osoby palące papierosy. Pektyny regulują również florę bakteryjną jelit, zapobiegają miażdżycy, zaparciom i chronią przed zawałem. Są doskonałym źródłem błonnika.
Zawierają też witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność. W występujących w owocach minerałach znajduje się potas oraz żelazo. Zapobiegają anemii, są wykorzystywane jako naturalne lekarstwo na bóle stawów, wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu zmniejszają obrzęki nóg. W dodatku to bardzo niskokaloryczne owoce – 100 gramów pokrojonego w plasterki jabłka zawier 50 kcal.
Brukselka
Najsmaczniejsza jest ta mała, o sprężystych liściach. Sadzi się ją wiosną, aby dojrzała właśnie na jesień. Ma tyle samo zwolenników zachwycających się jej smakiem, co przeciwników deklarujących, że nie zjedzą jej za żadne skarby świata. Jest wykorzystywana do sałatek, jako dodatek do tart, makaronu, dobrze smakuje w połączeniu z migdałami, a także skropiona oliwą z oliwek i posypana parmezanem.
Brukselka to bardzo zdrowe warzywo, które powinieneś umieścić w swoim jesienno-zimowym menu. Po pierwsze, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, skutecznie zwalcza różnego rodzaju stany zapalne w organizmie, a do tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczne – 100 g brukselki to zaledwie 40 kcal. Zielone kulki są również pełne błonnika, dlatego to warzywo powinny pokochać osoby chcące pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo jest polecane w szczególności kobietom planującym dziecko. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu zamienianego w organizmie na witaminę A. Ponadto znajdziesz w niej sód, potas, żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez oraz mangan.
Jeżyny
Jeżyny to jedno z najlepszych naturalnych źródeł antyoksydantów, które wykazują działanie antynowotworowe. Owoce są również pełne witaminy C, w którą warto zaopatrzyć organizm w sezonie grypowym, bo skutecznie wzmocni naszą odporność. Zaledwie 100 g pokrywa aż 1/3 dziennego zapotrzebowania.
Oprócz witaminy C, jeżyny zawierają również witaminy K, E oraz A. W owocach znajdziesz również spore ilości błonnika, magnezu, manganu, miedzi oraz potasu. Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia dzięki połączeniu witaminy C, antocyjanów oraz błonnika. Owoce działają bakteriobójczo, z kolei napar przygotowany z liści jest moczopędny i napotny, a tym samym pozwala pozbyć się z organizmu toksycznych substancji.
Dynia
To bez wątpienia królowa jesiennych warzyw i chociaż pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, to z roku na rok zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jest niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 32 kcal. Znajdziesz w niej mnóstwo beta-karotenu, jest dobrym źródłem białka i błonnika. Jedzenie tego warzywa zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia, mającym problemy z oddawaniem moczu czy stosującym kuracje detoksykujące. Dodatkowo dynia podnosi odporność organizmu, pomaga osobom z nadciśnieniem oraz miażdżycą.
To jednak nie koniec jej właściwości leczniczych. Nasiona są stosowane jako naturalny środek w walce z pasożytami, zwłaszcza u dzieci, są najlepszym źródłem magnezu, z kolei kobietom w ciąży polecany jest miąższ warzywa, ponieważ pomaga pozbyć się nudności.
Cynamon
Jest uważany za najstarszą przyprawę świata. Zarówno jego smak, jak i zapach najczęściej kojarzony jest z jesienią – słodkie ciasteczka, pierniki, grzane wino – jesień pachnie cynamonem. Jeśli jeszcze nie wykorzystywałeś właściwości tej przyprawy, powinieneś zacząć jak najszybciej. Cynamon dodawany do potraw nie tylko podnosi walory smakowe dania, ale przede wszystkim wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie.
Jest źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii, zawiera również magnez, wapń i żelazo. Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego jest polecany osobom, u których zdiagnozowano kandydozę. Działanie antybakteryjne przyprawy wykorzystywane jest podczas przeziębienia oraz w walce z problemami skórnymi, np. trądzikiem. Działa odprężająco.
W dawnej medycynie naturalnej herbatę z cynamonem polecano jako doskonałe źródło energii i sekret długowieczności. Azjaci uważali, że jest lekarstwem na wzdęcia czy bolesne miesiączki. Niewiele osób wie, że cynamon to również afrodyzjak.