Jesz dużo czekolady? Naukowcy: To zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Dlaczego rak jelita cienkiego występuje bardzo rzadko, a nowotwory jelita grubego należą do jednych z najczęstszych? Odpowiedzi na to pytanie szukali naukowcy i nie mają dobrych wieści dla wielbicieli czekolady. Badania pokazują, że pokarmy bogate w przeciwutleniacze, czyli czekolada, orzechy i jagody - wchodzą w reakcję z bakteriami jelicie grubym. Białko, które zwykle chroni przed rakiem, napędza chorobę.

Co zwiększa ryzyko raka jelita grubego?Co zwiększa ryzyko raka jelita grubego?
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Rak jelita grubego. Nowe badania

Tylko 2 proc. nowotworów powstaje w jelicie cienkim, podczas gdy 98 proc. w okrężnicy, która jest częścią jelita grubego. Jaki jest powód, że choroba różnie atakuje dwa sąsiadujące organy? Odpowiedzi na to pytanie szukał prof. Yinon Ben-Neriah z Centrum Immunologii i Badań nad Rakiem Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie wraz z zespołem naukowców. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma "Nature".

Jak okazuje się, jedną z głównych przyczyn mogą być bakterię: jelito cienkie ma ich niewiele, podczas gdy jelito grube bardzo dużo. To właśnie mutacje bakterii są najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu.

W niektórych mikrośrodowiskach takich jak jelita, mutacje mogą pomóc organizmowi w walce z komórkami nowotworowymi, a nie go rozprzestrzeniać. Jeśli jednak mikrobiom jelitowy wytwarza duże ilości metabolitów, takich jak te występujące w niektórych bakteriach i pokarmach bogatych w przeciwutleniacze (przykładowo czarna herbata, czekolada, jagody, orzechy) wówczas działa jako szczególnie przyjazne środowisko dla zmutowanych genów i przyspiesza rozwój raka jelita grubego.

Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans

Jesz dużo czekolady? Naukowcy: To zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Jesz dużo czekolady? Naukowcy: To zwiększa ryzyko raka jelita grubego © 123rf.com

Co powoduje raka okrężnicy?

"Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na rolę, jaką mikrobiomy jelitowe odgrywają w naszym zdrowiu: zarówno ich pozytywne skutki, jak i w tym przypadku ich czasami zgubna rola we wspomaganiu i wywoływaniu chorób" - zauważył prof. Ben-Neriah.

Aby potwierdzić swoją hipotezę, naukowcy przeprowadzili testy na myszach. Do jelit gryzoni wprowadzono zmutowane białka p53, które działają jak bariera komórkowa, tłumiąc mutacje genetyczne w komórce. Białko p53 jest produkowane przez gen TP53, który występuje w każdej komórce. Sęk polega na tym, że jeśli białko p53 ulegnie mutacji, przestaje chronić komórki, tylko zaczyna działać na odwrót: przyśpiesza rozwój nowotworów i pomaga im w rozprzestrzenianiu się.

Testy wykazały, że po trafieniu do jelita cienkiego zmutowane białko p53 zostało przekształcone z powrotem do normalnego. Natomiast kiedy p53 zostało wprowadzone do okrężnicy, nie doszło do naprawy, ale do stymulowaniu rozprzestrzeniania się komórek rakowych.

"Bakterie jelitowe miały wpływ na zmutowane białka p53. W jelicie cienkim całkowicie zmieniły kurs i atakowały komórki rakowe, podczas gdy w okrężnicy sprzyjały rozwojowi raka" - tłumaczy prof. Ben-Neriah.

Według naukowców w jelicie grubym wytwarzają się metabolity zwane przeciwutleniaczami, które występują w dużych stężeniach w żywności, takiej jak czarna herbata, czekolada, orzechy i jagody. To właśnie przeciwutleniacze mogą napędzać mutacje białka p53 i w konsekwencji rozprzestrzenienie się raka w jelicie grubym.

Jak podkreśla prof. Ben-Neriah, osoby z wysokim ryzykiem raka jelita grubego powinny częściej badać swoją florę jelitową i dwa razy zastanowić się nad tym, co jedzą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka