Jogurt z truskawkami i miodem
Truskawki to jedne z najbardziej zdrowych, a zarazem smacznych owoców, jakie przynosi nam sezon letni. Są bogate w witaminę C oraz całą grupę witaminy B, a także PP. Zawartość wapnia, fosforu i żelaza korzystnie wpływa na utrzymanie dobrej kondycji naszego organizmu oraz idealnego stanu kości. Miód natomiast zawiera w dużych ilościach cukry, witaminy i składniki mineralne.
Składniki:
- jogurt naturalny,
- kilka truskawek,
- dwie łyżki miodu.
Przygotowanie:
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój je na cztery części i odłóż na bok. Jogurt wrzuć do głębszej miseczki. Wlej jedną łyżkę miodu, a na wierzch posyp truskawki. Na całość wlej drugą łyżkę miodu. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 138,3 kcal |
Białka | 7,2 g |
Tłuszcze | 3,4 g |
Cholesterol | 12,0 mg |
Węglowodany | 21,5 g |
Błonnik | 1,8 g |
Witamina C | 67,5 mg |
Witamina A | 26,0 µg |
Komentarz:
O dobroczynnym wpływie miodu na organizm decyduje przede wszystkim połączenie tych wszystkich składników. Miód poprawia nasze samopoczucie, gdyż kojąco działa na układ nerwowy. Działa także na wydolność serca, nadciśnienie czy bóle gardła. Zdecydowanie jogurt z truskawką i miodem jest idealny, gdy potrzebujemy wzmocnienia – na ciele, jak i na duchu.