Kapuściane placuszki
Placki wegetariańskie mogą mieć wiele twarzy, ale łączy je jedno – ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego też przepisy wegetariańskie mają wielu zwolenników. Jednym z popularniejszych dań są kapuściane placuszki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez około 20 minut. Ostudź je, obierz i rozdrobnij je w maszynce (możesz także przepuścić ziemniaki przez praskę). Posiekaj kiszoną kapustę, włóż ją do rondla, dodaj 2 łyżki masła, odrobinę kminku, niewielką ilość wody, a całość przez 10 minut podduszaj pod przykryciem. Na koniec odparuj nadmiar płynu. Obierz i posiekaj czosnek, to samo zrób z dymką. Użyj resztki masła do zeszklenia na patelni czosnku, dymki i szczypiorku. Do masy ziemniaczanej dodaj kapustę i dymkę z czosnkiem. Wbij jaja, wsyp przesianą mąkę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki o grubości jednego centymetra. Rozgrzej olej na patelni, układaj placuszki i smaż z obu stron, aż będą złociste. Podawaj je z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.