Kieliszek wina dziennie. Sprawdź, czy wpływa pozytywnie na nasze ciało

Do niedawna mówiono, że kieliszek wina wypijany każdego dnia działa zbawiennie na organizm. Nowe badania dowodzą, że nawet taka ilość alkoholu szkodzi. Sprawdź, ile maksymalnie można wypić.

Kieliszek wina do obiadu uważano dawniej za zdrowy. To błądKieliszek wina do obiadu uważano dawniej za zdrowy. To błąd
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Kieliszek wina szkodzi

Badania prowadzone przez naukowców z Washington University School of Medicine w St. Louis w stanie Missouri wykazały, że codzienne picie kieliszka wina nie tylko nie wpływa pozytywnie na organizm, ale może zaszkodzić.

Dopuszczalną dawkę określono jako trzy kieliszki wina lub innego napoju alkoholowego tygodniowo. Jeśli alkohol spożywamy co najmniej 4 razy w tygodniu, ryzyko przedwczesnego zgonu wzrasta o 20 proc. w porównaniu z piciem maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Badania przeprowadzono na grupie 340 tys. ankietowanych Amerykanów i 93 tys. osób, które były już leczone w szpitalach. Brano pod uwagę osoby między 18 a 85 r.ż. Ich stan zdrowia obserwowano nieprzerwanie na przestrzeni 12 lat.

Wprawdzie drink raz na kilka dni może rzeczywiście korzystnie wpływać na układ sercowo–naczyniowy, ale picie każdego dnia zdecydowanie traci ten pozytywny walor. Ponadto zauważono, że alkohol ma rakotwórczy wpływ na komórki organizmu. Wszytko wskazuje więc na to, że lepiej zrezygnować z codziennego kieliszka wina do obiadu.

Większe ryzyko zgonu

Wino rzeczywiście może obniżać poziom cukru we krwi lub zmniejszać krzepliwość, zapobiegając zatorom i zakrzepom, jednak dzieje się tak tylko wtedy, gdy jest wypijane w ilości nie większej niż jeden kieliszek dziennie maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Większa ilość alkoholu jest jednoznaczna z prawdopodobieństwem przedwczesnego zgonu zwiększonym o 20 proc.

Badania potwierdzają także rakotwórczy wpływ alkoholu - szczególnie jeśli w rodzinie były już przypadki zachorowań na nowotwory. Codzienny drink nie stanowił również ochrony przed chorobami serca i układu krążenia. Wzrost śmiertelności był najwyższy w starszych grupach wiekowych, ale zauważalny nawet w gronie 20-latków.

Autorka badań dr Sarah Hartz z Washington University School of Medicine podkreśla, że codzienne spożywanie alkoholu całkowicie eliminuje korzyści, jakie płyną z picia niewielkich ilości maksymalnie 3 razy w tygodniu.

Zobacz też: Alkohol a zdrowie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka