Kochanie, co ci zrobić na śniadanie? Kawę z masłem!
Dietetycy przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być wartościowe i zbilansowane, aby dostarczało organizmowi wszelkich składników odżywczych. Najlepiej, żeby składało się z nabiału, pełnoziarnistego pieczywa, soku wyciśniętego ze świeżych owoców lub warzyw. Mimo to niektórzy rozpoczynają dzień jedynie od wypicia kawy, w najlepszym wypadku zagryzając ją bułką posmarowaną masłem. Co by się stało, gdybyśmy sporą porcję masła wrzucili do świeżo zaparzonej małej czarnej?
1. Kawa + masło = kuloodporna kawa
Nowym trendem kulinarnym, praktykowanym przez miłośników czarnego wywaru, jest kawa z masłem określana jako bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna. Serwowana jest przede wszystkim w porze śniadaniowej ze względu na swoje pobudzające i odchudzające właściwości. Tłuszcz rozpuszczony w kawie staje się wówczas prawdziwym zastrzykiem energii, którego działanie odczuwa się przez resztę dnia. Zwolennicy tego napoju chwalą nie tylko jego energetyczne działanie, ale również uczucie sytości, które może utrzymywać się aż do godzin wieczornych. Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz zawarty w maśle hamuje łaknienie, dzięki czemu nie ma potrzeby podjadania. Picie kawy z masłem przyczynia się zatem do redukcji tkanki tłuszczowej oraz do poprawy funkcjonowania mózgu. W związku z tym niektórzy decydują się na wypicie magicznego napoju tuż przed wysiłkiem fizycznym lub ważnym zaliczeniem.
2. Skąd pochodzi zwyczaj picia kawy z masłem?
Być może niektórzy uważają, że picie kawy z masłem to wynalazek naszych czasów. Nic bardziej mylnego. Propagatorem innowacyjnego śniadania jest David Asprey, Amerykanin prowadzący blog na temat odżywiania i odchudzania. Inspiracje zaczerpnął z pobytu w Tybecie, gdzie zauważył zwyczaj picia herbaty z dodatkiem masła z mleka jaków. Tak więc znana od wieków herbata po tybetańsku stała się niejako prekursorką bulletproof coffee, która zyskuje coraz więcej zwolenników wśród osób będących na diecie paleo.
3. Jak przyrządzić bulletproof coffee?
Bulletproof coffee powstaje w wyniku połączenia najwyższej jakości kawy arabica, niesolonego masła pochodzącego z mleka krów wypasanych na pastwiskach i karmionych świeżą trawą oraz odrobiny oleju MCT lub oleju kokosowego. Jeżeli chodzi o proporcje, to na kubek wywaru zalecane jest dodanie co najmniej łyżki masła oraz jednej lub dwóch łyżek oleju. Wszystkie składniki najlepiej przelać do blendera, a następnie zmiksować w celu otrzymania gładkiej konsystencji. Należy pamiętać, że składniki nie są wymienne, dlatego podstawą napoju nie może być kawa bezkofeinowa lub zwykła kawa rozpuszczalna. Zrezygnować musimy także z masła niewiadomego pochodzenia lub mieszanki tłuszczów zwierzęcych i roślinnych. Osoby, które preferują słodką kawą, mogą dodać odrobinę cukru bądź stewii.
Trudno opisać smak kawy z masłem bez wcześniejszej degustacji. Zwolennicy tej mikstury twierdzą jednak, że nie jest on trudny do zaakceptowania. Najważniejsze, że bulletproof coffee nie powoduje przyrostu masy ciała, co jest ogromną zaletą dla odchudzających się. Pamiętajmy jednak, że może uzależniać jak zwykła mała czarna.