Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn (WIDEO)

Niewiele osób wie, że cytrynę można kisić Niewiele osób wie, że cytrynę można kisić

Kisimy kapustę, ogórki, ale czy słyszałeś o tym, żeby w ten sam sposób konserwować cytrynę? Taka metoda obchodzenia się z cytrusami jest niezwykle popularna w Maroku.

Dlaczego powinniśmy ją wypróbować? Jakie właściwości prozdrowatne zapewnia? Sprawdź! Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn. Kisimy kapustę, ogórki, ale czy słyszałeś o tym, żeby w taki sposób konserwować cytrynę? Taka metoda obchodzenia się z cytrusami jest niezwykle popularna w Maroku.

Dlaczego powinniśmy ją wypróbować? Wyrazisty smak będzie świetnym uzupełnieniem sałatek, dań mięsnych czy wegetariańskich. Sama cytryna zawiera mnóstwo witaminy C, a także wiele witamin z grupy B. Taki zestaw jest potrzebny szczególnie zimą, gdy mamy obniżoną odporność.

Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn

Zawiera też cenne minerały: magnez, potas czy żelazo. Cytryna poprawia poziom cholesterolu, ciśnienia krwi oraz nadaje naszej skórze świeży wygląd.

Fermentowane produkty zawierają cenne enzymy i witaminy, które wspomagają działanie organizmu - a w szczególności układu pokarmowego. Kiszenie warzyw i owoców to proces, w którym wytwarza się kwas mlekowy. Pobudza on trawienie i dba o florę bakteryjną układu pokarmowego. Kiszone cytryny działają w jelitach jak miotła. Sprzyjają usuwaniu złogów w jelitach i oczyszczają z toksyn. Ponadto wspomagają system odpornościowy, chroniąc przed chorobami. Są uznawane za naturalne probiotyki i jako takie stosuje się je już od wieków.

Jak przygotować kiszone cytryny? Składniki: 10 cytryn, sok z 3 cytryn, sól morska, 5 liści laurowych, przegotowana woda.

Przygotowanie: Każdą cytrynę rozkrój, wsyp do środka każdej pół łyżeczki soli i włóż do słoika. Dodaj liście laurowe, sok, a wszystko zalej wodą. Zakręć słoik i odłóż go w ciemne miejsce. Cytryna będzie gotowa już za dwa tygodnie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka