Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich. Tradycyjna kuchnia Hiszpanii charakteryzuje się bogactwem smaków i różnorodnością aromatów. Hiszpańskie potrawy są niezwykle urozmaicone, co jest wynikiem wpływu wielu kultur. Tyle, ile regionów jest w Hiszpanii, tyle jest tradycji kulinarnych. Wszystkie dania hiszpańskie przepełnione są słońcem i przywodzą na myśl słoneczne plaże. Również w Polsce znane są takie potrawy hiszpańskie, jak paella czy tortilla. Dużą popularnością cieszy się także hiszpańskie wino.
1. Co jedzą Hiszpanie?
Podstawą dań hiszpańskich stanowią ryby i owoce morza. Nic dziwnego, dostęp do Morza Śródziemnomorskiego i Oceanu Atlantyckiego zapewniają łatwą ich dostępność. Ciepły klimat Hiszpanii powoduje, że owoce południowe są aromatyczne i mają niepowtarzalny smak. Cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory bardzo często goszczą na hiszpańskich stołach.
Potrawy hiszpańskie są doprawiane oliwą z oliwek i winem. Oliwki stanowią świetny dodatek do wielu potraw. W kuchni śródziemnomorskiej oliwki są wypełniane nadzieniem serowym, cytrynowym albo anchois. Wśród przypraw, oprócz wspomnianej wcześniej oliwy z oliwek, często stosuje się szafran. Ciepła pogoda sprzyja hodowli bydła i owiec. Mięso i sery wytwarzane w Hiszpanii są najwyższej jakości. Wyróżnić tutaj można wędlinę katalońską czy specjalnie wędzone szynki.
2. Przekąski hiszpańskiej kuchni
Godne uwagi są przystawki hiszpańskie, tzw. tapas, wśród których można wyróżnić zakąskę zwaną oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, które rzadko można spotkać wśród potraw innych kuchni. Do zakąsek typowych dla kuchni hiszpańskiej można zaliczyć także patatas bravas - ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem.
3. Hiszpańskie dania główne
W szeregu charakterystycznych potraw dla kuchni hiszpańskiej, warto wyróżnić:
- Jamón serrano i jamón iberico to szynki dojrzewające, wędzone w zimnym dymie, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń.
- Sery kozie i owcze, np. ser manchega wytwarzany z mleka owiec wypasanych na górzystych terenach La Manchy w Kastylii.
- Paella - potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu.
- Gazpacho – chłodnik pomidorowy.
- Tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków.
- Gambas a la plańcha – krewetki smażone na grillu.
Niektóre dania hiszpańskie, np. gazpacho (chłodnik pomidorowy) są dostępne w niemal całej Hiszpanii, dlatego często utożsamiane są z typowymi dla Hiszpanii potrawami.
4. Hiszpańskie napoje
Ważne są także napoje podawane do potraw w kuchni hiszpańskiej. Na hiszpańskim stole przeważa głównie wino, ale zdarzają się mocniejsze alkohole, jak koniaki (Brandy de Jerez – brandy z regionu Jerez de la Frontera) czy gin, tj. jałowcówka z Balearów. Charakterystyczna jest ponadto sangria – wino czerwone z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu, czy też tinto de verano, czyli wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej (gaseosa). Horchata (pol. orszada) jest to natomiast rodzaj mleczka z wyciskanych orzechów odmiany chufa.
Każdy z regionów Hiszpanii może zaprezentować także własne i niespotykane gdzie indziej dania. Wśród popularnych odmian kuchni hiszpańskich można wyróżnić galicyjską, baskijską, katalońską, kastylijską oraz andaluzyjską.