Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich. Tradycyjna kuchnia Hiszpanii charakteryzuje się bogactwem smaków i różnorodnością aromatów. Hiszpańskie potrawy są niezwykle urozmaicone, co jest wynikiem wpływu wielu kultur. Tyle, ile regionów jest w Hiszpanii, tyle jest tradycji kulinarnych. Wszystkie dania hiszpańskie przepełnione są słońcem i przywodzą na myśl słoneczne plaże. Również w Polsce znane są takie potrawy hiszpańskie, jak paella czy tortilla. Dużą popularnością cieszy się także hiszpańskie wino.
Co jedzą Hiszpanie?
Podstawą dań hiszpańskich stanowią ryby i owoce morza. Nic dziwnego, dostęp do Morza Śródziemnomorskiego i Oceanu Atlantyckiego zapewniają łatwą ich dostępność. Ciepły klimat Hiszpanii powoduje, że owoce południowe są aromatyczne i mają niepowtarzalny smak. Cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory bardzo często goszczą na hiszpańskich stołach.
Potrawy hiszpańskie są doprawiane oliwą z oliwek i winem. Oliwki stanowią świetny dodatek do wielu potraw. W kuchni śródziemnomorskiej oliwki są wypełniane nadzieniem serowym, cytrynowym albo anchois. Wśród przypraw, oprócz wspomnianej wcześniej oliwy z oliwek, często stosuje się szafran. Ciepła pogoda sprzyja hodowli bydła i owiec. Mięso i sery wytwarzane w Hiszpanii są najwyższej jakości. Wyróżnić tutaj można wędlinę katalońską czy specjalnie wędzone szynki.
Przekąski hiszpańskiej kuchni
Godne uwagi są przystawki hiszpańskie, tzw. tapas, wśród których można wyróżnić zakąskę zwaną oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, które rzadko można spotkać wśród potraw innych kuchni. Do zakąsek typowych dla kuchni hiszpańskiej można zaliczyć także patatas bravas - ziemniaki pokrojone w kostkę, smażone w głębokim tłuszczu i polane sosem.
Hiszpańskie dania główne
W szeregu charakterystycznych potraw dla kuchni hiszpańskiej, warto wyróżnić:
- Jamón serrano i jamón iberico to szynki dojrzewające, wędzone w zimnym dymie, przygotowywane ze specjalnej odmiany świń.
- Sery kozie i owcze, np. ser manchega wytwarzany z mleka owiec wypasanych na górzystych terenach La Manchy w Kastylii.
- Paella - potrawa jednogarnkowa na bazie ryżu i szafranu.
- Gazpacho – chłodnik pomidorowy.
- Tortilla española lub tortilla de patatas – rodzaj omletu z jajek i ziemniaków.
- Gambas a la plańcha – krewetki smażone na grillu.
Niektóre dania hiszpańskie, np. gazpacho (chłodnik pomidorowy) są dostępne w niemal całej Hiszpanii, dlatego często utożsamiane są z typowymi dla Hiszpanii potrawami.
Hiszpańskie napoje
Ważne są także napoje podawane do potraw w kuchni hiszpańskiej. Na hiszpańskim stole przeważa głównie wino, ale zdarzają się mocniejsze alkohole, jak koniaki (Brandy de Jerez – brandy z regionu Jerez de la Frontera) czy gin, tj. jałowcówka z Balearów. Charakterystyczna jest ponadto sangria – wino czerwone z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu, czy też tinto de verano, czyli wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej (gaseosa). Horchata (pol. orszada) jest to natomiast rodzaj mleczka z wyciskanych orzechów odmiany chufa.
Każdy z regionów Hiszpanii może zaprezentować także własne i niespotykane gdzie indziej dania. Wśród popularnych odmian kuchni hiszpańskich można wyróżnić galicyjską, baskijską, katalońską, kastylijską oraz andaluzyjską.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.