Kuchnia molekularna- charakterystyka, początki, czym się zajmuje, różnice między kuchnią tradycyjną a kuchnią molekularną, restauracje

Kuchnia molekularna została zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych, ubiegłego wieku. Za twórców kuchni molekularnej uznaje się węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa. Kuchnia molekularna polega na kreowaniu, eksperymentowaniu, a także przyrządzaniu dań z wykorzystaniem zjawisk fizycznych oraz chemicznych. Polskie restauracje, które serwują dania kuchni molekularnej to między innymi: Senses, Atelier Amaro, czy Agit Hotel Congress&Spa.

Kuchnia molekularna została zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych, ubiegłego wieku. Za twórców kuchni molekularnej uznaje się węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa. Kuchnia molekularna została zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych, ubiegłego wieku. Za twórców kuchni molekularnej uznaje się węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym jest kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna odbiega od tradycyjnych metod przyrządzania potraw. Osoby specjalizujące się w kuchni molekularnej wykorzystują w swojej pracy zjawiska fizyczne, a także chemiczne. To właśnie dzięki zjawiskom fizycznym czy chemicznym możliwe jest przyrządzenie makaronu w aerozolu, czy podanie kawioru, który smakuje jak owoce cytrusowe. Kuchnia molekularna to nic innego jak połączenie nauk ścisłych z gastronomią. Kuchnia molekularna nawiązuje do molekuł, które nazywane są również cząsteczkami.

Osoby specjalizujące się w kuchni molekularnej wykorzystują do przygotowywania potraw wyłącznie naturalnych produktów (takich, które można znaleźć w przyrodzie). Posiłkują się oni zazwyczaj produktami roślinnymi, wolnymi od zanieczyszczeń.

Początki kuchni molekularnej

Początki kuchni molekularnej sięgają końca lat osiemdziesiątych, a dokładniej 1988 roku. Innowacyjny rodzaj gastronomii powstał z inicjatywy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa. Mężczyźni równie mocno fascynowali się nauką, co gotowaniem, dlatego postanowili połączyć swoje siły. Herve This oraz Nicholas Kurti skupili się na badaniu składników wykorzystywanych w gastronomii. Przyglądali się właściwościom chemicznym żywności, a także skupili się na mechanizmach zjawisk, które zachodzą podczas przygotowywania określonych dań.

Kuchnia polska oczami obcokrajowców

Czym zajmuje się kuchnia molekularna?

Kuchnia molekularna:

  • bada mechanizmy zjawisk, które zachodzą podczas przygotowywania oraz konsumowania potraw,
  • przygląda się zjawiskom sensorycznym, które towarzyszą konsumowaniu potraw ,
  • bada przemiany fizykochemiczne produktów,
  • kreuje nowe sposoby przyrządzania posiłków.

Czym różni się kuchnia tradycyjna od kuchni molekularnej?

Wiele osób zastanawia się, czym różni się kuchnia tradycyjna od kuchni molekularnej? Odpowiedź na to pytanie jest dosyć prosta. W restauracjach , w których serwowane są dania kuchni molekularnej serwowane jest menu degustacyjne, w skład którego wchodzi około dwudziestu, trzydziestu miniaturowych dań na tzw. jeden kęs. Proces przygotowania niektórych posiłków jest dość pracochłonny (zdarza się, że niektóre dania przygotowywane są nawet kilka dni), z tego względu menu jest odgórnie narzucone przez szefa kuchni.

Kuchnia molekularna w Polsce i na świecie

Kuchnia molekularna zdobywa coraz większą popularność, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Szefowie kuchni podczas przygotowywania nietypowych dań wykorzystują naturalne związki chemiczne, takie jak ciekły azot czy wyciąg z alg morskich. Ten ostatni służy do zagęszczania potraw i pozwala zmienić ich konsystencję.

Oto restauracje, w których serwowane są dania kuchni molekularnej:

  • El Bulli Restaurant (Barcelona w Hiszpanii),
  • The Fat Duck (Bray w Wielkiej Brytanii),
  • Dolce Vita (Bydgoszcz),
  • Atelier Amaro (Warszawa),
  • Senses (Warszawa),
  • Agit Hotel Congress&Spa (Lublin).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka