Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia portugalska

Avatar placeholder
05.09.2013 14:44
Kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska należy do jednej z najzdrowszych kuchni europejskich, ponieważ większość jej potraw obfituje w duże ilości ryb, owoców morza, oliwy z oliwek, aromatycznych ziół i przypraw, a także bogatych w polifenole win (głównie porto, madera). Mimo iż dania portugalskie są zazwyczaj łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne, cieszą się małą popularnością poza granicami kraju w porównaniu do kuchni włoskiej czy hiszpańskiej. Warto zatem dowiedzieć się czegoś więcej na temat kuchni portugalskiej proponującej zdrowe pożywienia.

1. Charakterystyka kuchni portugalskiej

Podstawą menu Portugalczyków stanowią pożywne dania rybne. Suszony

i solony dorsz to narodowa portugalska potrawa zwana bacalhau, która może być przygotowana na wiele sposobów. Inna popularnapotrawa z dorsza to krokiety zwane pasteis de bacalhau. Oprócz tej ryby, Portugalczycy uwielbiają grillowane sardynki, tuńczyka i solę. Chętnie spożywają różnego rodzaju mięsa (jagnięcinę, wołowinę, baraninę, drób), które najczęściej podawane są z ostrymi sosami lub dodatkiem czosnkui oliwy z oliwek.

Do wędlin cieszących się szczególnym uznaniem należy presunto, czyli wędzona szynka. Popularna jest także pikantna kiełbasa zwana chourico. Portugalczycy bardzo często sięgają po ostre i aromatyczne sery, głównie owcze lub kozie, które podaje się jako przystawkę lub deser. We współczesnej kuchni portugalskiej korzysta się ze stosunkowo dużej ilości indyjskich przypraw, takich jak cynamon, curry, szafran czy kolendra. Zestawienie octu, oliwy i mielonej papryki jest powszechnie stosowanym dodatkiem do potraw.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Najpopularniejszą zupą jest tzw. zielona zupa (caldo verde), przygotowana z włoskiej kapusty, z niewielkim dodatkiem pomidorów, oliwy z oliwek i kiełbasy. Często gotowana jest także tzw. zupa z kamienia, przyrządzana z warzyw, fasoli i mięsa. Jako dodatku do różnych dań używa się czerwonej papryczki strączkowej. Ulubioną metodą przyrządzania potraw wśród Portugalczyków jest gotowanie, a najważniejszym posiłkiem dnia (podobnie jak dla Włochów) - kolacja. Poza tym Portugalczycy często piją dość mocne wina portugalskie (głównie maderę i porto).

2. Desery i przekąski kuchni portugalskiej

Na portugalskich stołach zazwyczaj stawiane są bardzo słodkie desery, które często posypywane są cynamonem. Najsłynniejszy z nich to arroz doze, czyli ryżowy pudding pachnący wanilią. Portugalczycy uwielbiają także tarty, np. z nadzieniem owocowym lub budyniowym (pastel de nata). Jako przekąskę serwuje się pyszne salgados, czyli pikantne paszteciki. Każdy posiłek musi skończyć się podaniem owoców, kawy i słodkości. Kawa w Portugalii cieszy się dużym uznaniem. Powinna być mała, mocna i aromatyczna. Po jej wypiciu często sięga się po słodycze!

Kawę najlepiej spożywać z pastéis de nata (malutkie babeczki z jajeczno-waniliowym kremem, obowiązkowo posypane świeżo zmielonym cynamonem) lub dla odmiany z pastéis de feijao (babeczki z kremem fasolowym). Każdy turysta powinien spróbować pudim flan (pudding oblany karmelowym sosem). Równie sławnym deserem jest mousse de chocolate, czyli mus czekoladowy. Różnorodność deserów, ciast, tortów, ciasteczek jest w Portugalii ogromna.

Dania portugalskie są proste i mało zróżnicowane, lecz bardzo pożywne. Portugalczycy najczęściej sięgają po zdrowe jedzenie, dlatego warto jak najczęściej korzystać z przepisów kulinarnych tej kuchni, które mogą być doskonałą inspiracją dla polskich kucharzy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze