Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. Podstawę diety śródziemnomorskiej stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce. W kuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Mimo że w wielu krajach potrawy śródziemnomorskie mają różne oblicze, łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Kuchnia śródziemnomorska „wypromowała” wiele potraw, które obecnie goszczą na stołach całego świata, jak np. pizza, ślimaki, spaghetti, sałatka grecka. Umiarkowane spożycie czerwonego wina chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych - nowotworów, miażdżycy.

Kuchnia śródziemnomorskaKuchnia śródziemnomorska
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Katrin Morenz / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA 2.0</a>

Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej

W obrębie kuchni śródziemnomorskiej można wyróżnić trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (w szczególności Maroko), wschodnio-śródziemnomorski (Egipt,Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowo-europejski (Włochy, Francja, Hiszpania).

O ile na południu Europy kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się użyciem aromatycznych ziół oraz spożyciem wina, na północy Afryki potrawy są wyraziste i pikantne. Sposób przygotowywania oraz spożywania posiłków zależy w dużym stopniu od zwyczajów mieszkańców danego kraju. Wspólnym mianownikiem dla różnych odmian kuchni śródziemnomorskiej jest fakt, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego słyną z gościnności i zamiłowania do gotowania. W łagodnym klimacie domowe przysmaki mają niezapomniany aromat, co ma związek z obfitością zdrowych i smacznych warzyw wchodzących w skład wielu dań. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach uległa znacznemu zmniejszeniu, owoce morza (mątwa, ośmiornica) nadal pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Są wykorzystywane do przyrządzania zup, gulaszów oraz makaronu. Najczęściej spożywanymi rybami są sola, flądra, grouper oraz anchois, rzadziej miecznik, żabnica, węgorz. Wśród mięs króluje mięso królików, drobiu, kóz oraz owiec. Popularna jest także wieprzowina, ale wołowina jest stosunkowo rzadko spożywana. Od owiec i kóz pozyskiwane jest mleko, z którego produkowane są zdrowe jogurty i sery.

Słynne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej

Każdy kraj basenu Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej kilku charakterystycznych dań lub produktów. Najpopularniejsze greckie specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki, moskari i grecka wódka - ouzo. Przysmaki z Włoch to głównie potrawy mączne, takie jak spaghetti, lasagne, pizza oraz włoskie sery (parmezan, gorgonzola, mozarella). Najpopularniejszymi specjałami kuchni francuskiej są: sery (m.in. camembert, brie, roquefort), ślimaki, a także ratatouille, trufle, bretońskie naleśniki, croissanty oraz tarty. Tradycyjne dania kuchni z Hiszpanii to paella, gaspacho (chłodnik na bazie pomidorów), fabada, twarde sery (szczególnie z La Manchy), sangria (wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu). Kuchnia marokańska wyróżnia się popularnym na całym świecie kuskusem, ale nie jest to jedyne danie godne uwagi. Warto spróbować także hariry (gęstej zupy na bazie pomidorów, do której można dodać warzywa strączkowe), zupy z soczewicy oraz kebabu z jagnięciną.

Kuchnia śródziemnomorska to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w kuchni śródziemnomorskiej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni, z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka