Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w medycynie, gdyż może wywołać marskość lub raka wątroby. Tylko w niewielkich ilościach wykorzystuje się ją w niektórych gałęziach przemysłu.

KumarynaKumaryna

Właściwości kumaryny

Kumaryna trudno rozpuszcza się w wodzie, ale za to w alkoholach, eterze i tłuszczach bez większego problemu. Zapach kumaryny przypomina suche siano połączone z ekstraktem z wanilii. Smak kumaryny jest nieco piekący, podana doustnie do organizmu łatwo ulega wchłonięciu z jelit do limfy i krwi. Dystrybucję kumaryny do organizmu przyspieszają pokarmy tłuste i alkohol.

Produkty, które zawierają kumarynę:

  • cynamon,
  • herbaty z cynamonem,
  • płatki śniadaniowe z cynamonem,
  • niektóre pierniki,
  • ciasta i inne słodycze zawierające cynamon.

Kumaryna to naturalna substancja, która występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w niektórych przyprawach, np. w cynamonie. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, mydlarskim, tytoniowym i spirytusowym. Jest używana do maskowania zapachu niektórych wyrobów przemysłowych. Kumaryna zawarta w wielu roślinach jest stosowana w lekach przeciwkrzepliwych. Leki te mają podobną budowę do witaminy K, a ich podanie wywołuje stan odpowiadający niedoborowi tej witaminy. Przyprawa kuchenna występuje także w jednym z gatunków trawy, który popularnie nazywa się „żubrówką” (turówka wonna). Używa się jej do barwienia alkoholu. Kumaryna znajduje się w wielu produktach dostępnych na rynku. Według niektórych badań, kumaryna znajdująca się w cynamonie okazuje się bardzo groźna dla zdrowia człowieka, oczywiście jeśli jest spożywana w dużych dawkach.

Kumaryna w cynamonie

Któż z nas nie lubi płatków, bułeczek czy ciast z cynamonem. Niestety, jak twierdzą eksperci, jeśli chcemy jeść zdrowo, powinniśmy ograniczyć spożywanie tych produktów. Przyprawa cynamon zawiera bowiem substancję zwaną kumaryną, która w dużych ilościach może spowodować bardzo negatywne skutki dla naszego zdrowia. Najwięcej tego szkodliwego związku wykryto w odmianie cynamonu zwanej cassia („kasja”). Jest on tańszy od cynamonu cejlońskiego, a przez to powszechniej dostępny na polskim rynku. Pamiętaj, by robiąc zakupy, spoglądać na ulotkę i sprawdzać zawartość kumaryny w danym produkcie. Staraj się wybierać cynamon cejloński, który posiada mniejszą ilość tej szkodliwej substancji. Naturalne właściwości cynamonu cejlońskiego nie są tak toksyczne jak odmiany „kasja”.

Jeśli zależy ci na zdrowym odżywianiu i unikaniu substancji toksycznych, powinieneś ograniczyć ilość kumaryny w swojej diecie. Bezpieczna dawka, którą można spożyć jednego dnia nie powinna przekroczyć 0,1 mg na kilogram masy ciała. Warto zatem, znając swoją masę, obliczyć sobie dopuszczalną dla organizmu ilość spożywanej kumaryny. Eksperci radzą, aby ze względu na zawartość kumaryny w cynamonie, jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu. Zatem należy ograniczyć spożycie ciastek i płatków śniadaniowych, które zawierają cynamon.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka