Kuskus i bulgur – właściwości zdrowotne kasz

Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż.

Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka. Z powodzeniem mogą je jeść także dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Niektóre z nich polecane są diabetykom (jak np. bulgur), ze względu na zawartość skrobi, która powoli rozkłada się w organizmie na glukozę i łagodnie podnosi poziom insuliny we krwi.

Inne (jak chociażby kuskus) są dla cukrzyków niewskazane. Duże zawartości potasu, który poprawia krążenie, i małe ilości sodu sprawiają, że kasze mogą spożywać nadciśnieniowcy i osoby z chorobami układu krążenia i serca.

Czy wiesz, jakimi właściwości leczniczymi odznaczają się kuskus i bulgur na tle innych kasz?

Zobacz też: Niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kaszy / Shutterstock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Normy cholesterolu

Kasza kuskus otrzymywana jest z pszenicy durum. Dla muzułmanów jest symbolem bogactwa oraz szczęścia i często gości na ich stołach. My cenimy ją głównie za krótki czas i łatwość przygotowania.

Ziarna oczyszcza się i rozdrabnia, a następnie gotuje na parze, co sprawia, że zakupiony kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Dobrze smakuje dodawana zarówno do dań obiadowych, jak i deserów.

W 100g ugotowanego produktu znajduje się 112 kcal, 72g węglowodanów i zaledwie 1g tłuszczu. To w tej kaszy znajduje się najmniejsza ilość nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, praktycznie nie zawiera cholesterolu. Kuskus odznacza się wśród innych kasz także bogactwem białka (13g), przez co chętnie spożywana jest przez wegetarian.

Sprawdź też: Popularny sport zagraża naszemu zdrowiu. Badania naukowców zaskakują

/ 5Kuskus dla dzieci i kobiet w ciąży

Obraz
© Zdjęcie kuskus / Shutterstock

Warto spożywać ją wraz z produktami bogatymi w witaminę C, co zwiększy przyswajalność żelaza – cennego składnika krwi. Kuskus odznacza się wysoką zawartością wapnia – ważnego budulca naszych kości. Stąd też polecana jest dzieciom – Instytut Matki i Dziecka zaleca jej spożywanie już od 2. roku życia.

Ze względu na zawartość kwasu foliowego, powinna wzbogacać dietę kobiet w ciąży. W kaszy tej znajdują się witaminy z grupy B (głównie B3-niacyny), które usprawniają pracę systemu nerwowego.

Ale uwaga! Po ugotowaniu indeks glikemiczny tej kaszy wzrasta do 65, stąd też cukrzycy powinni spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Diabetykom polecany jest za to bulgur – kasza ta obniża poziom cukru we krwi, jej indeks glikemiczny wynosi 46, co nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.

/ 5Właściwości kaszy bulgur

Obraz
© Zdjęcie bulgur / Shutterstock

Bulgur wyróżnia się na tle innych kasz pszenicznych właściwościami i wartościami leczniczymi i odżywczymi. Przede wszystkim zawiera dwa razy więcej błonnika niż chociażby kuskus – po ugotowaniu 5g/100g.

Jest mniej kaloryczny – ma jedyne 83 kcal. Bulgur zawiera wiele potasu (przez co wzmacnia pracę serca) oraz fosforu – ważnego budulca kości i zębów. Najbardziej cenimy bulgur za duże ilości magnezu, który uspokaja i koi nerwy. Znajdziemy tu aż cztery razy więcej magnezu niż w kuskusie (32 mg/100g).

/ 5Wzmacnia serce

Obraz
© Zdjęcie bulgur / Shutterstock

Składniki mineralne, które znajdują się w bulgurze: potas, magnez, wapń i sód, wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Potas reguluje ciśnienie krwi, a podczas wzmożonej aktywności wspomaga skurcze serca, co dotlenia organizm.

Podobnie wapń, który wspomaga pompowanie krwi do tkanek. Magnez z kolei to pierwiastek, który rozszerza żyły i tętnice, co chroni serce przed zawałem. Sód wpływa na przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi.

Spożywanie bulguru pomoże obniżyć poziom tzw. "złego" cholesterolu. Bulgur zmniejsza ryzyko miażdżycy, dzięki czemu ochroni nasz organizm przed udarem mózgu, zatorem płucnym, zawałem serca i zakrzepicą. Dzięki wysokim zawartościom żelaza i kwasu foliowego, bulgur zapobiega anemii.

/ 5Na skołatane nerwy

Obraz
© Zdjęcie bulgur / Shutterstock

Jesteś zestresowany, rozkojarzony i źle sypiasz? Prawdopodobnie brakuje ci magnezu i witamin z grupy B. To te składniki odpowiadają za pracę układu nerwowego, a tym samym wpływają na naszą równowagę psychiczną.

Zamiast sztucznych suplementów, jedz kasze! Bulgur to bogactwo tiaminy (wit. B1), która usprawnia proces myślenia i poprawia pamięć; ryboflawiny (wit. B2), która pomaga pozbyć się zawrotów głowy i złagodzi bóle; witaminy B6 – pirydoksyny, która aktywizuje powstawanie ważnych neuroprzekaźników, odpowiadających za nasze samopoczucie: dopaminy, serotoniny i noradrenaliny.

Ich niedobór może wywołać stany lękowe i depresje. Ponadto kwas foliowy (wit. B9), który znajduje się w bulgurze, zmniejsza napięcia nerwowe. Natomiast magnez bierze udział w transporcie glukozy do mózgu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka