Kwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwości

Znany ukraiński naukowiec Borys Bołotow stworzył przepis na leczniczy napój, dzięki któremu zregenerujesz swój organizm i poradzisz sobie z wieloma dolegliwościami. Koniecznie wypróbuj przepis na kwas Bołotowa na bazie glistnika jaskółczego zioła.

Kwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwościKwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwości
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Leczniczy zakwas Borysa Bołotowa

Dzięki tej miksturze skutecznie oczyścimy nasz przewód pokarmowy, drogi moczowe i układ oddechowego. Poza tym kwas Bołotowa podnosi odporność, regeneruje narządy, odnawia, komórki, odbudowuje florę bakteryjną, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, opóźnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia skórę i poprawia samopoczucie. Pomaga również w leczeniu kaszlu, kataru, przewlekłych stanów zapalnych zatok, zaparć oraz zapalenia oskrzeli.

Przepis na kwas Borysa Bołotowa

Składniki:

  • 3 litry przegotowanej wody o temperaturze,
  • 1 łyżka kwaśnej wiejskiej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka suszonego lub świeżego ziela glistnika.

Pamiętajmy, że śmietana, której użyjemy, nie może pochodzić ze sklepu i powinna zawierać żywe kultury bakterii. W przeciwnym razie proces fermentacji może nie przebiec prawidłowo.

Najpierw do dużego słoika wrzucamy cukier i śmietanę. Potem wlewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ziele glistnika wkładamy do woreczka zrobionego z wcześniej wygotowanej gazy. Zawiniątko należy obciążyć i włożyć do pojemnika, dzięki czemu opadnie na dno. Słoik przykrywamy za pomocą złożonej z trzech warstw gazy. Nakładamy na nią gumkę i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas zaglądamy do słoika i zbieramy powstały jasny kożuch. Po upływie odpowiedniej ilości czasu ze słoika odlewamy litr napoju, który będziemy spożywać i wstawiamy go do lodówki. Do mikstury pozostałej w słoju, dolewamy litr wody z 1/3 szklanki cukru. Po 3-4 dniach nasz kwas powinien ponownie ulec fermentacji.

Pierwszy etap kuracji trwa 14 dni. W tym czasie pijemy 100 ml kwasu 3 razy dziennie. Drugi etap przypominający - trwa 30 dni. Podczas tego okresu raz dziennie spożywamy 100 ml napoju. Preparatu nie powinny zażywać osoby cierpiące na ostrą białaczkę i cukrzycę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka