Kwiaty zbieraj przy słonecznej pogodzie. Napar pomoże na opuchliznę, trądzik i łupież
Chaber bławatek to miododajna roślina z rodzaju astrowatych, która wraz ze stokrotkami i makami zdobi polskie łąki. Nie wszyscy wiedzą, że w chabrze bławatku znajdują się fitozwiązki, które charakteryzują się bogatym działaniem prozdrowotnym. Zebrane kwiaty rośliny mogą posłużyć jako składnik leczniczej herbaty. Jakie dolegliwości zwalcza herbata chabrowa?
W tym artykule:
Jakie właściwości lecznicze wykazuje chaber bławatek?
Chaber bławatek wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Działa moczopędnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwzapalnie. W jego składzie znaleźć można sole mineralne, kwasy organiczne, antyoksydacyjne flawonoidy, a także bakteriobójcze oraz ściągające garbniki roślinne.
Obecne w kwiatach bławatka antocyjany wykorzystywane są jako środek przeciwzapalny w kroplach do oczu. Są pomocne w leczeniu wielu dolegliwości narządu wzrokowego, np. zapalenia brzegów powiek, stanu zapalnego spojówek, przemęczonych oczu, stanu zapalnego spowodowanego działaniem alergenów.
Herbata na bazie chabra bławatka wykazuje działanie moczopędne i z tego powodu polecana jest wszystkim tym, którzy cierpią na problemy związane z układem moczowym, np. zapalenie pęcherza. Dodatkowo, herbata chabrowa niweluje opuchliznę, która wynika z zatrzymania wody w ciele. Napar na bazie rośliny, stosowany zewnętrznie, przeciwdziała problemom skórnym np. owrzodzeniom, trądzikowi pospolitemu, krostkom, trudno gojącym się ranom, łupieżowi.
Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm
Przepis na herbatę z chabra bławatka
Zebrane w słoneczny i pogodny dzień kwiaty suszymy w zacienionym miejscu, a następnie przekładamy do pojemniczków ze szkła. Pojemniki powinny być wyposażone w szczelne wieko lub pokrywkę.
Do przyrządzenia herbaty wykorzystujemy dwie, trzy łyżki suszonych kwiatów. Susz zalewamy wrzątkiem, a następnie przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy na kwadrans. Po upływie piętnastu minut herbatka chabrowa nadaje się już do wypicia. Znakomicie smakuje również podawana na zimno.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.