Lubisz befsztyk, karkówkę oraz steki? Uważaj, czerwone mięso może przyczynić się do rozwoju nowotworów
Czerwone mięso często kojarzy nam się tylko z wołowiną. Należy pamiętać, że do tej grupy należą również gęś, kaczka i dziczyzna. Mięso jest bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, ale jego nadmierna konsumpcja niesie ze sobą ryzyko wielu chorób.
Niektóre badania pokazują, że może zwiększać ryzyko raka. Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, co niezdrowego jest w czerwonym mięsie.
Sprawdź koniecznie: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie.
Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych
Mięso czerwone zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso białe, a co więcej, są to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są najlepsze dla organizmu.
Spożywane w dużych ilościach wywołują zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić do zawału serca lub wylewu krwi do mózgu.
Statystyki potwierdzają, że osoby, które jedzą dużo wołowiny i wieprzowiny, częściej zapadają na choroby układu krążenia, metaboliczne i nowotwory (głównie odbytu i jelita grubego).
Sprawdź koniecznie: Robaki zamiast wołowiny? Co na to dietetycy?
Spowolnione usuwanie cholesterolu z krwi
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że czerwone mięso zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, w związku z zawartością L-karnityny wpływającej na poziom związku TMAO, który spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.
Naukowcy z Cleveland Clinic w Ohio (USA) porównali poziom L-karnityny i TMAO u 2595 pacjentów badanych pod kątem chorób serca, wśród których znalazły się osoby regularnie spożywające mięso, a także wegetarianie i weganie. Okazało się, że podwyższony poziom L-karnityny zwiększał ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jak czerwone mięso wpływa na nasze zdrowie.
Sprawdź koniecznie: Masz za wysoki cholesterol? Oto sposoby, jak obniżyć jego poziom.
Hormon wzrostu IGF-1 a czerwone mięso
To hormon, który odpowiada za wzrost człowieka. Jest produkowany w przeważającym stopniu w wątrobie w reakcji z hormonem wzrostu uwalniając go od gruczołów przysadki mózgowej. Prof. Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis wybrał losowo grupę ponad 2,2 tys. osób, których poddał dodatkowym badaniom.
Regularnie mierzył w ich krwi poziom hormonu wzrostu IGF-1. Okazało się, że im więcej jedli mięsa, tym wyższe było u nich stężenie tej substancji. Częściej niż u osób stroniących od mięsa, wykrywano też nowotwory.
Wnioski z badania były jasne: "Dieta uboga w białko zwierzęce skutecznie chroni przed rakiem, bo ogranicza produkcję IGF-1”.
Prof. Longo zaznaczyl również, że badanie to odnosiło się do osób w średnim wieku, bo tylko one wzięły udział w badaniu.
Sprawdź koniecznie: Lista nowotworów, które są dziedziczne
Czego unikać?
Jeżeli lubisz krwiste steki, kaszankę czy befsztyk tatarski lepiej, jak ograniczysz ich spożycie. Do takich wniosków doszli naukowcy opisując swoje badania w czasopiśmie naukowym "Journal of National Cancer Institute” .
Ich zdaniem we krwi zwierząt mogą się znajdować bakterie odpowiedzialne za rozwój niektórych nowotworów. Dlatego proponują, by wieprzowinę czy wołowinę przed przyrządzeniem posolić, a potem obficie spłukać wodą.
Również miłośnicy grillowanego mięsa nie mają łatwo. Według naukowców, kiedy surowe mięso ma kontakt z płomieniem, którego temperatura osiąga nawet 500 stopni Celsjusza, mogą powstać substancje rakotwórcze
Sprawdź koniecznie: Oto jak rozwijają się nowotwory