Lubisz befsztyk, karkówkę oraz steki? Uważaj, czerwone mięso może przyczynić się do rozwoju nowotworów

Czerwone mięso często kojarzy nam się tylko z wołowiną. Należy pamiętać, że do tej grupy należą również gęś, kaczka i dziczyzna. Mięso jest bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, ale jego nadmierna konsumpcja niesie ze sobą ryzyko wielu chorób.

Niektóre badania pokazują, że może zwiększać ryzyko raka. Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa?

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, co niezdrowego jest w czerwonym mięsie.

Sprawdź koniecznie: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie.

Mięso czerwone zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso białe Mięso czerwone zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso białe
Źródło zdjęć: © Czerwone mięso w znacznych ilościach może być szkodliwe i niebezpieczne (123rf)
Monika Suszek

/ 4Nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych

Mięso czerwone zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mięso białe, a co więcej, są to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są najlepsze dla organizmu.

Spożywane w dużych ilościach wywołują zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić do zawału serca lub wylewu krwi do mózgu.

Statystyki potwierdzają, że osoby, które jedzą dużo wołowiny i wieprzowiny, częściej zapadają na choroby układu krążenia, metaboliczne i nowotwory (głównie odbytu i jelita grubego).

/ 4Spowolnione usuwanie cholesterolu z krwi

Czerwone  mięso nalepiej spożywać raz w tygodniu
Czerwone mięso nalepiej spożywać raz w tygodniu © Podwyższony poziom L-karnityny zwiększa ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru (123rf)

Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że czerwone mięso zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, w związku z zawartością L-karnityny wpływającej na poziom związku TMAO, który spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi i przyczynia się do tworzenia blaszek miażdżycowych.

Naukowcy z Cleveland Clinic w Ohio (USA) porównali poziom L-karnityny i TMAO u 2595 pacjentów badanych pod kątem chorób serca, wśród których znalazły się osoby regularnie spożywające mięso, a także wegetarianie i weganie. Okazało się, że podwyższony poziom L-karnityny zwiększał ryzyko choroby wieńcowej i epizodów sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru - jednak tylko u pacjentów, u których podwyższony był jednocześnie poziom TMAO.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jak czerwone mięso wpływa na nasze zdrowie.

Sprawdź koniecznie: Masz za wysoki cholesterol? Oto sposoby, jak obniżyć jego poziom.

/ 4Hormon wzrostu IGF-1 a czerwone mięso

To hormon, który odpowiada za wzrost człowieka. Jest produkowany w przeważającym stopniu w wątrobie w reakcji z hormonem wzrostu uwalniając go od gruczołów przysadki mózgowej. Prof. Valter Longo z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Davis wybrał losowo grupę ponad 2,2 tys. osób, których poddał dodatkowym badaniom.

Regularnie mierzył w ich krwi poziom hormonu wzrostu IGF-1. Okazało się, że im więcej jedli mięsa, tym wyższe było u nich stężenie tej substancji. Częściej niż u osób stroniących od mięsa, wykrywano też nowotwory.

Wnioski z badania były jasne: "Dieta uboga w białko zwierzęce skutecznie chroni przed rakiem, bo ogranicza produkcję IGF-1”.

Prof. Longo zaznaczyl również, że badanie to odnosiło się do osób w średnim wieku, bo tylko one wzięły udział w badaniu.

/ 4Czego unikać?

Grillowane mięso nie należy do najzdrowszych dań. Poszukaj roślinnych zamienników
Grillowane mięso nie należy do najzdrowszych dań. Poszukaj roślinnych zamienników © Kiedy surowe mięso ma kontakt z płomieniem, którego temperatura osiąga nawet 500 C mogą powstać substancje rakotwórcze (123rf)

Jeżeli lubisz krwiste steki, kaszankę czy befsztyk tatarski lepiej, jak ograniczysz ich spożycie. Do takich wniosków doszli naukowcy opisując swoje badania w czasopiśmie naukowym "Journal of National Cancer Institute” .

Ich zdaniem we krwi zwierząt mogą się znajdować bakterie odpowiedzialne za rozwój niektórych nowotworów. Dlatego proponują, by wieprzowinę czy wołowinę przed przyrządzeniem posolić, a potem obficie spłukać wodą.

Również miłośnicy grillowanego mięsa nie mają łatwo. Według naukowców, kiedy surowe mięso ma kontakt z płomieniem, którego temperatura osiąga nawet 500 stopni Celsjusza, mogą powstać substancje rakotwórcze

Sprawdź koniecznie: Oto jak rozwijają się nowotwory

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka