Makaron z serem
Makaron z serem to uczta dla miłośników sera pleśniowego, którzy lubią spożywać go na różne sposoby oraz dla amatorów ziół, ponieważ do tej potrawy można dodać dowolne ilości ziół i mieszać je według własnego uznania. Jednak ze względu na połączenie makaronu, sera i śmietany, należy uważać na kaloryczność posiłku.
Składniki:
- makaron,
- gęsta śmietana,
- ser pleśniowy,
- bazylia, koperek lub pietruszka – do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. Kiedy zauważysz, że niedługo będzie gotowy, rozpuść w rondelku ser pleśniowy ze śmietaną. Dodawaj śmietanę w niewielkich porcjach i próbuj za każdym razem, by jej smak nie zdominował sera. Dokładnie wymieszaj sos i pilnuj, by składniki się nie przypaliły. Odcedź makaron. Jeśli zależy ci na estetycznym wyglądzie dania, wyłóż makaron na talerz i polej go sosem i udekoruj zieleniną. Jeżeli jednak jest ci to obojętne, wsyp makaron do rondla z sosem i dokładnie wymieszaj.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.