Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Danielle Scott / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 5Bakłażan

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Srattigan / CC BY

Jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają lipidy w komórkach mózgu, zapobiegają uszkodzeniom komórkowym prowadzącym do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, stanowi także idealny składnik diety diabetyków. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomagają przemianę materii.

/ 5Szpinak

Obraz
© Zdjęcie autorstwa EvolvingScenes / CC BY

Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci, jednak niezbędne w ich diecie, w szczególności ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia. Ponadto szpinak dostarcza witamin C, E, K, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.

/ 5Warzywne brzydule

Warzywa nie muszą ładnie wyglądać, ale powinny być przede wszystkim zdrowe. Przejdź dalej i poznaj inne „warzywne brzydule”.

/ 5Dynia

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Jest bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz chorób serca. Przy użyciu tego warzywa można przyrządzić pyszną zupę lub ciasto.

/ 5Fasola

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Chociaż nie jest to najpopularniejsze warzywo, jest bardzo zdrowe – przynosi organizmowi szereg korzyści, obejmujących ochronę przed rakiem oraz chorobami serca i regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo fasola pełna jest przeciwutleniaczy, białka i błonnika.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka