Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Bakłażan
Jest bogatym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, które ochraniają lipidy w komórkach mózgu, zapobiegają uszkodzeniom komórkowym prowadzącym do nowotworów i zmniejszają ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, stanowi także idealny składnik diety diabetyków. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomagają przemianę materii.
Szpinak
Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci, jednak niezbędne w ich diecie, w szczególności ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia. Ponadto szpinak dostarcza witamin C, E, K, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
Warzywne brzydule
Warzywa nie muszą ładnie wyglądać, ale powinny być przede wszystkim zdrowe. Przejdź dalej i poznaj inne „warzywne brzydule”.
Dynia
Jest bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko nowotworów oraz chorób serca. Przy użyciu tego warzywa można przyrządzić pyszną zupę lub ciasto.
Fasola
Chociaż nie jest to najpopularniejsze warzywo, jest bardzo zdrowe – przynosi organizmowi szereg korzyści, obejmujących ochronę przed rakiem oraz chorobami serca i regulację poziomu cukru we krwi. Dodatkowo fasola pełna jest przeciwutleniaczy, białka i błonnika.