Mało znane warzywo nieocenione w diecie diabetyka. Obniża poziom cukru w kilkadziesiąt minut

Cukrzyca – zwłaszcza cukrzyca typu 2 – staje się powoli plagą XXI wieku. O wzroście zachorowań i pesymistycznych prognozach na przyszłe lata mówi WHO i inni eksperci z całego świata. Ale cukrzycy typu 2 można zapobiegać i można z nią walczyć za pomocą diety. Przysłuży się temu zwłaszcza jedno warzywo, a właściwie – owoc.

Mało znane warzywo nieocenione w diecie diabetyka. Obniża poziom cukru w kilkadziesiąt minutMało znane warzywo nieocenione w diecie diabetyka. Obniża poziom cukru w kilkadziesiąt minut
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Cukrzyca – czynniki ryzyka

Otyłość i złe nawyki żywieniowe, prowadzące do insulinooporności to częste przyczyny wystąpienia cukrzycy typu 2, która uznawana jest dziś za chorobę cywilizacyjną.

Niestety choroba może pozostawać w utajeniu przez wiele lat, po cichu siejąc spustoszenie w organizmie. Winien jest stale utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi.

Choć cukrzyca może mieć także podłoże genetyczne, to często czynnik środowiskowy jest dominujący. A eksperci podkreślają, że nad nim możemy zapanować – właśnie poprzez dietę.

Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy

W tym kontekście szczególnie interesujące są badania nad jednym, nietypowym w naszym klimacie, warzywem. Zamiast podnosić poziom cukru, w krótkim czasie go obniża.

Okra obniża poziom glukozy

Tym warzywem jest okra (inaczej piżmian jadalny lub ketmia) – warzywo uprawiane w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Należy do tej samej rodziny, co bawełna i hibiskus, mimo że w wyglądzie wygląda jak zielony, prążkowany strąk papryki.

W rzeczywistości jest owocem, choć nie znajduje zastosowania w deserach i nie ma w niej typowej dla owoców słodyczy. Jest popularna w krajach Azji czy Afryki, u nas mało znana, choć występuje już w marketach – wystarczy dobrze poszukać.

A warto – ketmia w smaku przypomina cukinię i można jeść ją na surowo, piec, gotować i smażyć. Ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Niskokaloryczna, w ok. 90 proc. składająca się z wody, a mimo to o wysokiej zawartości białka i błonnika.

Zawiera kwas foliowy i antyoksydanty, a także bogata jest w kwasy tłuszczowe nienasycone, więc powinny o niej pamiętać zwłaszcza osoby narażone na choroby układu krążenia. A także diabetycy. Oto dlaczego.

Badania potwierdzają skuteczność

"[Te] delikatne strąki są bardzo niskokaloryczne, dostarczają zaledwie 30 kalorii na 1 gram i nie zawierają tłuszczów nasyconych ani cholesterolu" – wyjaśnia Diabetes UK.

Jedno z badań wskazuje, że moczenie okry przez całą noc w wodzie i wypijanie soku z niej następnego dnia w znaczący sposób obniża poziom cukru we krwi.

Okrę można jeść na wiele sposobów - gotowaną, smażoną, a nawet na surowo
Okrę można jeść na wiele sposobów - gotowaną, smażoną, a nawet na surowo © Pixabay

Przeprowadzone na zwierzętach badania wykazały, że ok. 25-50 mg/kg soku z okry potrafi obniżyć poziom cukru we krwi w ciągu 30 minut od podania, działając podobnie jak lek przeciwcukrzycowy. Indyjscy badacze podkreślili, że okra ma "potencjał przeciwcukrzycowy".

Inne badanie, bazujące na wspomnianym już, potwierdziło, że nie tylko picie soku z okry, ale także spożywanie tego warzywa wpływa pozytywnie na normowanie poziomu glukozy we krwi.

Również badanie, którego wyniki opublikowano w "Journal of Pharmacy & BioAllied Science" potwierdza takie działanie ketmi. Tym razem badacze podawali myszom suszoną i zmieloną skórkę okry, a zdrowotne efekty zaobserwowali u zwierząt po 10 dniach regularnego spożywania piżmiana.

Okra nie tylko dla cukrzyków

Szereg badań potwierdza, że egzotyczna okra ma potencjał nie tylko w walce z cukrzycą – wysokie stężenie dwóch witamin – A i C - w okrze sprawia, że może ona być sprzymierzeńcem w walce z nowotworami, zwłaszcza z rakiem jelita grubego.

Dodatkowo okazuje się, że regularne jedzenie okry wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, co sprawia, że o piżmianie możemy też mówić w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka