Masz chorą tarczycę? Nie jedz kapusty!

Niektóre rośliny produkują toksyny, by chronić się przed potencjalnymi wrogami, np. szkodnikami roślinożernymi lub chorobami. Jedną z nich jest kapusta, która w swoim składzie posiada glukozynolaty oraz goitrogeny. Substancje te są niebezpieczne dla chorych na tarczycę.

Masz chorą tarczycę? Nie jedz kapusty!Masz chorą tarczycę? Nie jedz kapusty!
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Glukozynolany w warzywach

Glukozynolany (inaczej glukozynolaty) najczęściej występują w roślinach z rodziny Brassicacea. Są to: kapusta biała, kapusta włoska, kapusta czerwona, kapusta pekińska, brukselka, rzepak, kalafior, brokuły, rzodkiewka, kalarepa, rukola, chrzan oraz gorczyca.

Badania wykazują, że glukozynolany w warzywach mają właściwości lecznicze. Związki te są naturalnymi pestycydami, które chronią przed roślinożercami, patogenami oraz insektami. Do wydzielania toksycznych substancji dochodzi podczas procesu rozpadu. Niektóre z nich hamują rozwój chorobotwórczych bakterii działających w organizmie człowieka, np. takich jak Helicobacter pylori.

Wiadomo także, że glukozynolany pełnią ważną rolę w profilaktyce leczenia nowotworów. Naturalne związki w nich występujące hamują bowiem rozwój komórek nowotworowych na wczesnych ich etapach.

Choroby tarczycy a toksyczne zwiazki

Toksyczny glukozynolat powoduje spadek aktywności sekrecyjnej tarczycy. Dzieje się tak z powodu zniwelowania syntezy tyroksyny. Skutkiem tych działań jest obniżony poziom T3 oraz T4 we krwi oraz podwyższony poziom aktywności tyreotropowej przysadki mózgowej.  

Jedzenie kapusty w menu osób chorych na tarczycę nie jest do końca zabronione. Można ją spożywać przy przyjmowaniu jodu w diecie. Tak zbilansowana chroni organizm przed ryzykiem nowotworu.  

Podobnie działają goitrogeny, czyli związki, które hamują wchłanianie składników odżywczych z jedzenia. Dzięki nim blokowane jest przyswajanie się jodu, co powoduje problemy związane z działaniem tarczycy. Obecność tych substancji odpowiedzialna jest za powiększanie się woli tarczycowych u ludzi.

Im mniejsze jest stężenie jodu w diecie, tym większe stają się wole tarczycowe. Skutkuje to także nieustannym uczuciem zimna, problemami z włosami czy chronicznym zmęczeniem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka