Masz je w kuchni? Mogą prowadzić do niepłodności, chorób autoimmunologicznych i raka

Czarne, nylonowe chochle do gotowania, silikonowe szpatułki i foremki na muffiny, plastikowe lub gumowe łopatki – to akcesoria kuchenne, których używamy nawet kilkanaście razy w ciągu dnia. A jednak mogą być nie tylko szkodliwe, ale wręcz toksyczne.

Akcesoria z tworzyw sztucznych mogą być szkodliweAkcesoria z tworzyw sztucznych mogą być szkodliwe
Źródło zdjęć: © Getty Images/
Karolina Rozmus

Tych przyborów kuchennych nie kupuj

O problemie z wszechobecnymi tworzywami sztucznymi, których związki mogą migrować do naszej żywności, pisze w poście w mediach społecznościowych Sylwia Panek, czyli @mama.chemik.

W roku 2022 Główny Inspektorat Sanitarny kilkukrotnie wycofywał różne akcesoria kuchenne. Sześciokrotnie komunikat dotyczył czarnych akcesoriów kuchennych. Łopatki, łyżki czy szczypce łączyło jedno: niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z wyrobu do żywności.

Każdorazowo GIS ostrzegał, iż "aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności".

Mikroplastik pierwszy raz wykryty w ludzkich płucach. Niepokojące badania naukowców

Duńscy naukowcy już w latach 2004-2009 dowiedli, że jeden z pierwszorzędowych amin aromatycznych, czyli metylenodianilina (MDA) może w żywności przekraczać ustalone normy nawet 2000 razy. Do podobnych wniosków doszli później badacze z Norwegii, a także z Polski.

Czarne, wykonane z tworzywa sztucznego akcesoria kuchenne są szkodliwe dla zdrowia
Czarne, wykonane z tworzywa sztucznego akcesoria kuchenne są szkodliwe dla zdrowia © Pixabay

O co ten cały hałas? Okazuje się, że Unia Europejska nie bez powodu określa bezpieczną ilość PAAs, jakie mogą znajdować się w produktach wykonanych z tworzyw sztucznych mających kontakt z żywnością.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że 4,4-Metylenodianilina to związek kancerogenny. Może prowadzić do uszkodzenia wątroby, ale też nerek, tarczycy, a nawet wzroku.

Może więc silikon?

Osobną kwestią jest mikroplastik w akcesoriach wykonanych z innych niż nylon tworzyw. Okazuje się, że mikroplastik trafia do naszego organizmu każdego roku w ilościach, które można porównać ze zjedzeniem... karty bankowej. Znajduje się w wodzie, żywności, a nawet w powietrzu. Naukowcy znaleźli jego ślady w ludzkiej krwi.

"Mikroplastik, on będzie się uwalniał niezależnie od tego, czy macie akcesoria z nylonu czy polipropylenu" – podkreśla w poście Mama Chemik.

Co z silikonowymi akcesoriami? W przeciwieństwie do nylonowych czy wykonanych z innych tworzyw sztucznych, te bez problemu mogą być stosowane w wysokich, przekraczających 200 stopni Celsjusza temperaturach. Czy na pewno? Chemiczka w poście na blogu zwraca uwagę, że badania, do których dotarła, wskazują, że silikon po podgrzaniu może uwalniać "lotne substancje".

"Tworzywa sztuczne stanowią zagrożenie dla ludzi. Zawierają niebezpieczne chemikalia, w tym te zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC), które zagrażają zdrowiu ludzkiemu" - ostrzega Endocrine Society, międzynarodowa organizacja medyczna zrzeszająca endokrynologów.

Olga Cyganek, dietetyk specjalizująca się w zaburzeniach hormonalnych u kobiet, zwraca z kolei uwagę, że mikroplastik czy PAAs obecne w naszej kuchni to zaledwie ułamek problemu.

W jaki sposób szkodzą nam tworzywa sztuczne?

- Tworzywa sztuczne i inne substancje, które obecne są w środowisku, to tzw. dysruptory endokrynne, inaczej mówiąc związki endokrynnie czynne – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Olga Cyganek. - To związki, które mogą ingerować w nasz układ hormonalny i wpływać na wydzielanie hormonów. A jest ich cała mnogość: parabeny, ftalany, niektóre substancje w lekach, pestycydy, metale ciężkie takie jak aluminium, ołów, rtęć, nikiel.

- Przyczyniają się do rozwoju nowotworów, np. raka piersi, endometrium, jajników, zaburzają czynność tarczycy, m.in. zmniejszając wychwyt jodu, zaburzają funkcje rozrodcze u kobiet i mężczyzn, przyczyniając się m.in. do zaburzeń owulacji i cyklu miesiączkowego, zespołu policystycznych jajników, obniżają jakość spermy, zwiększają częstość alergii, chorób autoimmunologicznych, a także mogą być jednym z kluczowych czynników powodujących bolesne i obfite miesiączki u kobiet – wymienia ekspertka.

Szkodliwe związki znajdujące się w niemal każdym przedmiocie codziennego użytku, mogą zarówno indukować schorzenia, jak i nasilać już istniejące, np. te hormonozależne.

- Te substancje obecne są też w plastikowych butelkach, w pojemnikach na żywność, a nawet w smoczkach dla dzieci czy wreszcie akcesoriach kuchennych typu łopatki do patelni i samych patelniach – podkreśla.

- Kupujemy kawę na wynos i pierwsze, co robimy, to nakładamy na kubek plastikową pokrywkę. Z każdym łykiem gorącej kawy do naszego organizmu przenikają szkodliwe substancje. Podobny problem dotyczy podgrzewania żywności w plastikowym pojemniku w mikrofali czy wreszcie bardzo popularnych w ostatnich latach diet pudełkowych, które bazują na posiłkach w opakowaniach z tworzyw sztucznych – dodaje.

Wyrzuć je z kuchni

Dietetyk podkreśla, że nie chodzi o to, by straszyć, ale – uświadamiać.

- Kuchenne szpatułki, czy to z nylonu, czy silikonu, szczególnie te wysłużone, uszkodzone, warto zastąpić drewnianymi lub stalowymi – sugeruje i zwraca uwagę na jeszcze jedną, istotną kwestię.

- Badania, które wskazywały na szkodliwość i potencjalne wydzielanie PAAs bazowały na produktach nowych, nieużywanych. Co z tymi zużytymi, narażonymi na dodatkowy bodziec w postaci wysokiej temperatury? Co z porysowaną patelnią? Albo plastikową deską, wysłużoną, której ślady po nożu wskazują, że czas na wymianę. Wyobraźmy sobie, że kroimy na niej kiszoną kapustę – kwas, reagując z tworzywem sztucznym, może doprowadzić do dodatkowego "wyciągania" szkodliwych związków z tworzywa – mówi.

- Warto wiedzieć, że eliminacja ich z naszego życia to długi proces, który nie kończy się wraz z wyrzuceniem ostatniej nylonowej łopatki do patelni. Związki endokrynnie czynne mają długi okres półtrwania, mogą kumulować się w tkance tłuszczowej i środowisku nawet przez lata – ostrzega ekspertka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka