Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz” - recenzja

Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki, które razem dają niezwykłą mieszankę – to właśnie takiemu jedzeniu nie możemy się oprzeć. Uwielbiamy czekoladki, ciastka i słodycze, chętnie sięgamy po chipsy, krakersy i dania typu fast food. Dlaczego? To właśnie zasługa trzech składników, które mają wyjątkową moc – potrafią uzależniać.

Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz” - recenzjaMichael Moss „Cukier, sól, tłuszcz” - recenzja
Sylwia Stachura

Michael Moss zamienia się w detektywa i próbuje dotrzeć do sedna problemu, jakim obecnie jest epidemia otyłości. Dotyczy to już nie tylko krajów takich jak Stany Zjednoczone, czy Wielka Brytania, ale również mniejszych i mniej zamożnych, w których branża fast-food ma się świetnie. Pisarz dociera do fabryk i właścicieli koncernów, aby dowiedzieć się, co się kryje w niezdrowym jedzeniu i sprawdzić, dlaczego tak trudno mu się oprzeć. Odkrywa, że producenci nieustannie pracują nad znalezieniem idealnych proporcji pomiędzy cukrem, solą i tłuszczem. Wszystko po to, by produkty były atrakcyjne, sprawiały przyjemność podczas jedzenia i stale gościły w naszych domach.

Książka odkrywa prawdę nie tylko o żywności, ale też o współczesnym społeczeństwie. Tradycja rodzinnych obiadów zostaje zastąpione przez wycieczki do restauracji szybkiej obsługi. Jemy byle co, byle gdzie i byle szybciej. Najważniejszym aspektem staje się nie to, jakich wartości odżywczych dostarcza żywność, ale to, czy daje natychmiastową satysfakcję i wywołuje uczucie przyjemności.

Michael Moss podzielił książkę na trzy części – każda dotyczy innego „uzależniającego” składnika. Należy docenić wysiłek włożony w powstanie tej pozycji – pisarz przeprowadził tysiące wywiadów, dotarł do danych i statystyk, porozmawiał z ludźmi bezpośrednio związanymi z przemysłem żywieniowym – zarówno tymi na wysokich pozycjach, którzy decydują o tym, co trafia na rynek, jak i specjalistami od marketingu czy reklamy. Szczególnie ciekawe są rozmowy z naukowcami, którzy w laboratoriach wciąż pracują nad nowymi formułami produktów, tak by jak najlepiej trafiały w nasze kubki smakowe. Badania czasem trwają latami, zanim na sklepowych półkach pojawi się finalny produkt.

„Cukier, sól i tłuszcz” powinni przeczytać wszyscy, którzy sądzą, że są odporni na sztuczki producentów żywności. Szybko okaże się bowiem, że rzeczywistość jest zupełnie inna. W dzisiejszych czasach to wielkie firmy produkujące żywność dyktują, co jemy. W dodatku potrafią sprawić, że będziemy jeść tego coraz więcej i wciąż będziemy mieć apetyt na więcej. Moss dociera do wnętrza przemysłu, który zajmuje się czymś więcej niż produkcją żywności. Te korporacje sterują naszymi preferencjami, a ostatecznie wyborami podczas zakupów. Jeśli sądzicie, że sami decydujecie o tym, co trafia do waszych koszyków, jesteście w błędzie.

"Cukier, sól, tłuszcz"
"Cukier, sól, tłuszcz"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka