Mięso a cholesterol. Czy lepsze jest mięso białe czy czerwone?
Białe mięso czy czerwone? Każde z nich ma swoich zwolenników. Białe mięso uchodzi za zdrowsze, jeśli chodzi o poziom cholesterolu. Specjaliści sprawdzili, czy jest to zgodne z rzeczywistością.
1. Które mięso ma mniejszy cholesterol?
Czy białe mięso ma wpływ na niższy poziom cholesterolu? To pytanie nurtuje wiele osób. Powszechnie sądzi się, że tak właśnie jest. To przekonanie zmotywowało naukowców do badań.
W "American Journal of Clinical Nutrition" opisano efekty miesięcznych analiz. Badacze porównali stan zdrowia i dietę 113 osób. Byli zaskoczeni, bo nie znaleźli różnic, przynajmniej jeśli chodzi o poziom cholesterolu. Wygląda na to, że bardziej istotna jest sama obecność mięsa w diecie.
Część uczestników jadła w czasie trwania eksperymentu czerwone mięso, część białe, a jeszcze inni – wyłącznie białko roślinne. To u tych ostatnich osób stwierdzono najniższy poziom cholesterolu. Pozostali, niezależnie od rodzaju mięsa, mieli prawie taki sam poziom cholesterolu we krwi.
Uważa się, że białe mięso jest najzdrowszym wyborem (zawiera najmniej tłuszczu), ale poziom cholesterolu pozostawał taki sam, jak u zwolenników czerwonego mięsa. Zauważono jednak, że wiele zależało od poszczególnych organizmów. Badania będą kontynuowane.
2. Cholesterol - rodzaje, normy
Potocznie mówi się o dwóch rodzajach cholesterolu - dobrym i złym. Wpływ na nie ma dieta oraz poziom aktywności fizycznej i ewentualne zaburzenia metaboliczne. Nadmiar lipidów może powodować rozwój miażdżycy, choroby wieńcowej, prowadzić do udaru mózgu lub innych chorób serca i układu krążenia.
Badania na poziom cholesterolu całkowitego i na poziom trójglicerydów można wykonać w każdym laboratorium. Istnieją nawet domowe testy, do których wystarczy krew z palca. Ich wynik powinien obejrzeć i ocenić lekarz, powieważ w zależności od stylu życia i chorób towarzyszących, inne wyniki można uznać za prawidłowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl