Mięso z bażanta. Właściwości odżywcze i sposób przygotowania
Mięso bażanta jest jednym z tradycyjnych polskich przysmaków. Bardzo ciężko spotkać je we współczesnej kuchni. Podobnie jak w przypadku innych dzikich ptaków, mięso bażanta ma ciemny kolor, lekko kwaskowaty smak i specyficznych zapach.
Przygotowanie mięsa bażanta nie jest łatwe, wymaga doświadczenia od kucharza.
Jakie właściwości ma mięso z bażanta? Jak je przygotować? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Groźny cheat day. Nawet jeden napój może uszkodzić naczynia krwionośne
Jak wygląda mięso bażanta?
W porównaniu do mięsa kurczaka, mięso bażanta jest sztywniejsze i ciemniejsze. Ma lekko kwaskowaty posmak.
Mięso bażanta jest bardzo chude, ma grubsze włókna, a tkanka jest przerośnięta ścięgnami i błonami.
Młode bażanty można piec w całości. W przypadku bażantów bardzo ważny jest okres kruszenia mięsa. Powinien on trwać od 3 do 5 dni. Dzięki temu będzie delikatniejsze.
Właściwości zdrowotne mięsa z bażanta
Bażanty są dzikimi ptakami, dlatego ich mięso jest chude i wartościowe. Jest doskonałym źródłem białka i łatwo przyswajanego żelaza. Zawiera też sporo fosforu i magnezu, a także witaminy z grupy B. Mięso bażanta zawiera też niewiele tłuszczu, dlatego może być podawane nawet dzieciom.
Jak wybrać odpowiednie mięso z bażanta? Zobacz następny slajd.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jak wybrać mięso z bażanta?
Bażanta, podobnie jak inne dzikie ptactwo, najlepiej kupować od października do marca.
Wtedy właśnie dozwolony jest odstrzał tego ptaka w warunkach naturalnych. Mięso z dziko żyjącego bażanta jest smaczniejsze i ma więcej walorów odżywczych.
W sklepach można też kupić mięso pochodzące od bażantów hodowlanych. Jeśli kupujemy mięso mrożone, nie wymaga ono kruszenia. Można je przyrządzić od razu po rozmrożeniu.
Kogut bażanta waży średnio 1,4 kg, samica zaś niecały kilogram. Mięso samic jest delikatniejsze i mniej przerośnięte niż mięso samca.
Kto nie powinien jeść mięsa bażanta?
Mięso bażanta ma dużo składników odżywczych, nie każdy jednak może je spożywać.
Ze względu na zawartość puryn, mięso bażanta nie jest też polecane dla osób chorujących na dnę moczanową bądź kamicę nerkową. Nadmiar puryn w diecie może poważnie uszkodzić nerki.
Jak przygotować bażanta?
Jak przygotować bażanta?
Mięso bażanta ma charakterystyczny zapach i wygląd. Z tego powodu należy go długo marynować w przyprawach i ziołach.
Myśliwi polecają również kruszenie bażanta, czyli powieszenie nieoskubanego ptaka na kilka dni w zimnym i przewiewnym miejscu. Zamiast tego możemy przez kilka tygodni przechować bażanta w zamrażarce.
Z mięsa bażanta najczęściej przygotowuje się rosół. Można też piec go w całości, albo przygotować z nich farsz. Bażanta można też wykorzystać do zrobienia pasztetu z suszonymi prawdziwkami.