Miód nie taki zdrowy? Może destrukcyjnie działać na trzustkę

Miód od lat cieszy się dobrą prasą. Znany jest jego dobroczynny wpływ na układ immunologiczny, oraz działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przyspiesza też gojenie się ran i wzmacnia serce i układ immunologiczny. Okazuje się jednak, że w dużych dawkach ma zgubny wpływ na trzustkę.

Miód może uszkadzać trzustkę. Jest odradzany sporej grupie osóbMiód może uszkadzać trzustkę. Jest odradzany sporej grupie osób
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Miód korzystnie wpływa na zdrowie. Ale jest haczyk

Prozdrowotne właściwości miodu znane są od lat. Miód jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak potas, sód, żelazo, miedź, mangan, wapń czy fosfor. W miodach o ciemniej barwie są też przeciwutleniacze, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych.

Niestety wszystkie cenne składniki występują w miodzie w śladowych ilościach. Przykładowo, żeby zaspokoić nasze dziennie zapotrzebowanie na żelazo, musielibyśmy zjeść 40 szklanek miodu.

Uważa się, że “płynne złoto” może wspomagać leczenie choroby wrzodowej żołądka, biegunek i zaparć, miażdżycy czy gojenia ran. Może działać też rozkurczowo w bólach brzucha, zwalczać przeziębienie i nagłe zmęczenie. Niestety żadne z badań nie wykazały, aby mógł być uważany za skuteczne lekarstwo na jakąkolwiek chorobę.

Miód to cukry proste

Miód to cukry proste, a te nie mają dobrego wpływu na zdrowie. Miód ma wysoki indeks glikemiczny (60 Ig), przez co nie powinien być spożywany przez diabetyków i osoby na niskokalorycznej diecie odchudzającej. Okazuje się, że jedna łyżka stołowa miodu ma w sobie więcej cukru i kalorii od cukru stołowego (ok. 64 kalorie).

Eksperci ostrzegają, że duże ilości miodu mają zgubny wpływ na trzustkę, zmuszając ją do produkcji dużej ilości insuliny. Miodu nie powinni spożywać także alergicy, ponieważ jest źródłem substancji czynnych z dodatkiem pyłków roślin, które mogą nasilać objawy alergii a w najgorszym przypadku doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Światowa Organizacja Zdrowia WHO odradza podawanie miodu dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Niemowlęta mają nie wystarczająco rozwinięty mikrobiom jelitowy, który nie jest w stanie zwalczyć szkodliwych bakterii znajdujących się w miodzie. Clostridium botulinum to potencjalnie trująca bakteria, obecna jest surowym niepasteryzowanym i przetworzonym miodzie. 25 proc. produktów miodowych zawiera zarodniki tej bakterii.

Nie oznacza to jednak, że z miodu należy zrezygnować. Tak jak w przypadku wszystkich produktów, najważniejszy jest umiar.

Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka