Miód wrzosowy – skład, właściwości i zastosowanie
Miód wrzosowy nazywany jest królem miodów, ponieważ jest trudno dostępny i dość drogi. Ma charakterystyczny, przyjemny zapach kwiatu wrzosu i gorzkawy posmak. Nie zawiera zbyt wielu witamin, co rekompensuje bogactwo enzymów i aminokwasów. Co warto wiedzieć?
W tym artykule:
Co to jest miód wrzosowy?
Miód wrzosowy nazywany jest królem miodów, gdyż nie jest łatwo dostępny ze względu na małą liczbę wrzosowisk w Polsce. Ponieważ jest trudniejszy w pozyskaniu, kosztuje też więcej niż inne, bardziej popularne miody.
Miód z kwiatów wrzosu należy do miodów niezbyt słodkich. Jest bardzo esencjonalny, w smaku ostry i gorzkawy (jak każdy miód jest bardzo słodki, gorzki jest jego posmak). W stanie płynnym ma charakterystyczną galaretowatą konsystencję. Zawdzięcza ją dużej zawartości dekstryn i białek. Po procesie krystalizacji staje się ziarnisty i masłowy.
Jak rozpoznać miód wrzosowy? To nietrudne. Miód z wrzosów ma ciemną, rubinowo-brunatną barwę. Gdy się skrystalizuje, a dzieje się to dość szybko, jaśnieje. Wówczas kolor lekko wpada w pomarańcz. Wyróżnia go naturalny zapach wrzosu. Miód wrzosowy pozyskuje się od pszczół od lipca do października.
Skład miodu wrzosowego
Miód wrzosowy nie zawiera wielu witamin. Cechuje go za to wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów, olejków eterycznych i ponad sto innych substancji, których źródłem jest nektar.
Miód wrzosowy zawiera witaminy A, B i B6, a także aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo oraz wiele innych biopierwiastków, takich jak potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez, sporą ilość hormonów wzrostu oraz neurohormonów, takich jak cholina i acetylocholina oraz kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy.
Indeks glikemiczny miodu jest wysoki (przekracza 60), tak jak i kaloryczność (100 g miodu dostarcza ponad 300 kcal). Nic dziwnego, ponieważ miód z wrzosów, jak każdy inny gatunek, składa się głównie z węglowodanów (przeważa sacharoza i fruktoza). W porównaniu z innymi miodami produkt wrzosowy ma największą zawartość wody.
Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy warto jeść, ponieważ nie tylko dobrze smakuje, ale i działa prozdrowotnie oraz leczniczo. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Na co działa miód wrzosowy?
Miód wrzosowy:
- pomaga, gdy dokucza przeziębienie czy grypa. Sprawdza się w leczeniu zapalenia gardła, wspiera leczenie przewlekłego zapalenia migdałków podniebiennych,
- ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmowych, reguluje pracę jelit. Pomaga w stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Nie tylko poprawia trawienie i reguluje perystaltykę jelit, ale również zwiększa przyswajalność składników pokarmowych,
- wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- przyspiesza metabolizm,
- poprawia pamięć,
- wspiera układ immunologiczny. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku. Wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie,
- chroni przed rozwojem zakażeń,
- działa moczopędnie. Miód z wrzosu stosowany jest przede wszystkim w przypadku problemów z nerkami, drogami moczowymi oraz z gruczołem krokowym. Wspomaga kuracje w chorobach nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego,
- ma działanie bakteriobójcze,
- łagodzi schorzenia reumatyczne,
- pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej,
- sprawdza się w profilaktyce chorób prostaty,
- wspomaga leczenie choroby Alzheimera,
- mikstura z wody, soku cytrynowego i miodu może być skutecznym remedium na poranne mdłości u ciężarnych.
Zastosowanie miodu wrzosowego
Miód wrzosowy wykorzystywany jest nie tylko do łagodzenia różnych dolegliwości zdrowotnych, ale również w kuchni i kosmetyce. Dokładnie tak, jak każdy inny rodzaj miodu, stosuje się go jako naturalny i zdrowy słodzik do herbaty i innych napojów, a także deserów, koktajli, owsianek czy jaglanek.
Miód z wrzosów świetnie smakuje na kanapkach, grzankach, naleśnikach czy tostach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Dodany do potraw zwiększa ich walory smakowe.
Miód wrzosowy warto nie tylko jeść, ale i traktować jako składnik domowych kosmetyków do twarzy, ciała i włosów. To cenny składnik maseczek na twarz, włosy czy dłonie, ale i peelingów do ciała.
Gdzie kupić miód wrzosowy?
Miód wrzosowy nie jest łatwo dostępnym produktem, niemniej można go znaleźć w wielu pasiekach i sklepach ze zdrową żywnością, tak stacjonarnych, jak i online. Ten rodzaj miodu nie jest też tani.
Cena miodu wrzosowego może różnić się w zależności od pojemności słoja oraz miejsca zakupu. Orientacyjna cena za mały (około 0,5 l) słoik wynosi ponad 40 złotych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.