Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze miesiączki.

Drób jest hodowany w skandalicznych warunkach, a pasze, jakimi są karmione ptaki - pełne są genetycznie modyfikowanych półproduktów.

To tylko niektóre z mitów na temat drobiu, jakie funkcjonują w społeczeństwie. Warto przyjrzeć się im bliżej i zweryfikować. Wiele informacji jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem.

Zobacz więcej: Mycie kurczaków pod bieżącą wodą naraża na niebezpieczeństwo

Obraz
Źródło zdjęć: © Mycie kurczaków pod bieżącą nie jest wskazane. Fot. 123RF
Ewa Rycerz

/ 5Mięso kurze jest nafaszerowane antybiotykami

Obraz
© Shutterstock

To jeden z najpowszechniejszych i najczęściej powielanych mitów. Okazuje się jednak, że rzeczywistość jest zupełnie inna.

Od ponad 20 lat w Polsce obowiązuje zakaz podawania hormonów dla drobiu, a ponad 10 lat temu wprowadzono zakaz podawania antybiotyków w celu przyspieszania wzrostu drobiu.

- Szybki wzrost kurcząt w dość krótkim czasie nie jest wywołany chemicznymi "dopalaczami", a wieloletnią pracą specjalistów, którzy uzyskali odpowiednie szybko rosnące rasy ptaków, przebywające w kontrolowanym środowisku kurnika i otrzymujące prawidłowo zbilansowaną paszę - wyjaśnia Aleksandra Porada, lekarz weterynarii, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii w Krajowej Radzie Drobiarstwa - Izbie Gospodarczej.

Drób może być leczony antybiotykami tylko i wyłącznie w przypadku stwierdzenia przez lekarza weterynarii choroby bakteryjnej.

Po skończonym leczeniu, hodowca - jeszcze przed ubojem - ma obowiązek zastosowania okresu karencji dla takich ptaków, czyli czasu, kiedy kurczęta pozbywają się pozostałości leków z organizmu. Reguluje to prawo.

/ 5Kurczęta hodowane są w klatkach

Obraz
© 123RF

Kurczaki hodowane w Polsce muszą być utrzymywane w odpowiednich warunkach, hodowla jest bowiem obwarowana ogromną liczbą przepisów, które mają za zadanie zachować normy bezpieczeństwa dla konsumenta.

Są to przepisy dotyczące karmienia, pojenia, natężenia światła, czy tzw. gęstości obsady w kurniku. Dzięki temu chów na dużych fermach odbywa się w pełni kontrolowanych przez hodowców warunkach.

Oprócz tego, brojlery są dwa razy dziennie kontrolowane przez hodowcę, który zwraca uwagę na wszelkie objawy, które mogłyby wskazywać na obniżoną kondycję ptaków. -

Warunki muszą umożliwiać ptakom prawidłowy rozwój z zachowaniem właściwych standardów sanitarnych - informuje Aleksandra Porada.

/ 5Mięso kurze pełne jest GMO

Dlaczego warto jeść mięso?
Dlaczego warto jeść mięso? © Shutterstock

GMO - czyli genetycznie modyfikowane organizmy - od lat jest stosowane w produkcji żywności. Przykładem może być skrobia kukurydziana. Jak się jednak okazuje, w przypadku mięsa kurzego, pasze [GMO] (https://portal.abczdrowie.pl/wady-i-zalety-gmo) to co innego niż żywność GMO. Jak podkreślają specjaliści, jaja i mięso pochodzące od drobiu karmionego paszami GMO są od tego GMO wolne.

- Nie ma dowodów naukowych na przejście materiału zmodyfikowanego genetycznie z paszy, którą karmiony jest drób, do mięsa zwierząt - twierdzi Porada. Potwierdzają to badania z 2012 roku wykonane przez Instytut Zootechniki wraz z Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym w Puławach. Okazało się, że transgeniczne DNA ulegają rozpadowi w żołądku zwierzęcia, dzięki czemu nawet śladowa ilości zmodyfikowanego DNA nie występuje w narządach i tkankach zwierząt hodowlanych, w tym w mięsie, jajach i mleku, więc a tym bardziej nie przedostaje się do organizmu konsumenta - wyjaśnia ekspertka.

/ 5Kurczak ekologiczny jest zdrowszy od tego z supermarketu

Obraz
© 123RF

Moda na mięso ekologiczne zapanowała szczególne wśród młodych rodziców, którzy wyszukują sprzedawców drobiu hodowanego na własnym podwórku. Twierdzą oni, że mięso takich kurcząt jest zdrowsze. - Bzdura - ripostują hodowcy drobiu na skalę krajową.

  • Zarówno kurczaki ekologiczne, jak i pochodzące z hodowli tzw. przemysłowej, są zdrowe i bezpieczne dla konsumenta. Jest to ważna teza, o której warto pamiętać - podkreśla Aleksandra Porada.

/ 5Jedzenie kurczaków powoduje wcześniejsze dojrzewanie u dziewczynek

Obraz
© 123RF

Kolejny mit, powtarzany szczególnie wśród rodziców dziewczynek. Zgodnie z nim, częste spożywanie mięsa kurczaka powoduje szybsze dojrzewanie płciowe u dziewcząt.

- Problem jest bardzo złożony, ale żadne z dotychczas przeprowadzonych badań czy analiz nie wiąże tej kwestii ze spożywaniem mięsa drobiowego - informuje Aleksandra Porada, lekarz weterynarii.

Dojrzewanie płciowe bezpośrednio związane jest z rozwojowym wzrostem poziomu hormonów. Mięso kurze, zgodnie z prawem, po uboju nie może takich hormonów zawierać. A co za tym idzie - może być spożywane bez żadnych obaw przez dzieci i dorosłych, chłopców i dziewczynki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka