- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Moda na koktajle trwa – wybieramy najciekawsze smaki
Zielone koktajle to kulinarny hit. Urzekają ciekawym smakiem, zachęcają radosnym kolorem, a przede wszystkim są bardzo, bardzo zdrowe. Nie musisz ograniczać się, jeśli chodzi o listę składników. Masz ochotę połączyć szpinak i jabłko? Żaden problem – Magdalena Pietras.
Ostatnio często coś miksuję i wypijam szybko, bo to dobry sposób na fajny posiłek, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. W domu zawsze są jakieś owoce, warzywa i coś zielonego, więc wystarczy wrzucić kilka składników i zmiksować.
Koktajl z rzeżuchy i ogórka
Kto powiedział, że koktajl musi być przyrządzony z samych owoców? Doskonale do tego celu nadają się również warzywa – najlepiej te sezonowe, zakupione od sprawdzonego dostawcy. Odpowiednio doprawiony koktajl warzywny to prawdziwy raj dla podniebienia – Magdalena Pietras.
Myśl o nadchodzącym poniedziałku odbiera wam ochotę do działania? Macie parę kilogramów nadwagi? Proponuję przygotować dietetyczny, ale energetyczny, warzywny koktajl z rzeżuchy i ogórka z dodatkiem pieprzu cayenne!
Koktajl bananowo-kawowy
Padłeś? Spróbuj zregenerować swoje siły koktajlem na bazie... kawy. Tak, to nie żart. Pyszny, orzeźwiający, a do tego zdrowy koktajl można przyrządzić z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Nadaje mu ona niepowtarzalny smak i aromat. Z kolei banan i odrobina miodu daje energię do tego, by sprostać czekającym nas jeszcze zadaniom. W upalny dzień koktajl bananowo-kawowy to idealny zamiennik zwykłej małej czarnej – Magdalena Pietras.
Super na drugie śniadanko, deser lub po prostu smaczny napój.
Energetyczny koktajl z kumkwatem, melonem i awokado
A może odrobina egzotyki? Jeśli znudziły ci się truskawki, maliny czy jagody, to warto wrzucić do koktajlu coś innego, egzotycznego. Do shake'a można dodać mango, papaję, liczi, a nawet kumkwat. Ten ostatni owoc jest bardzo soczysty, ma cieniutką skórkę, więc doskonale nadaje się do koktajli. Doskonale smakuje zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i ostrymi przyprawami bądź warzywami – Magdalena Pietras.
Każda pora jest dobra, aby przygotować pyszny i pożywny koktajl. Tym bardziej, że dziś mam dla was koktajl nie byle jaki, a energetyczny z kumkwatem, melonem i awokado. Oprócz nich jest też trochę szpinaku, sok ze świeżych pomarańczy i nasiona chia. Koktajl ma mocno wyczuwalny, pomarańczowy smak i aromat, a to głównie przez kumkwaty, które je się ze skórkami.
Koktajl z kaszą jaglaną
Nie każdy jest w stanie nasycić się shakiem. Co wobec tego powinniśmy zrobić, by koktajl stał się bardziej pożywny? Można dodać do niego np. kaszę jaglaną. Składnik ten delikatnie zagęści napój, a jednocześnie nie zdominuje smaku ulubionych owoców czy warzyw. Poza tym kasza to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jedząc jaglankę, dostarczamy organizmowi m.in. białko, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B – Magdalena Pietras.
Kasza, owoce, złoty len i nutka cynamonu – same dobre rzeczy i dobrze do siebie pasują. W sam raz na zdrowy poranek!
Miętowy smoothie z kantalupy i jabłka
Soczyste jabłka są doskonałe do przyrządzania letnich koktajli, a w połączeniu z aromatyczną miętą stają się wprost idealnym sposobem na orzeźwienie. Kantalupa dodaje całości nieco egzotyki, czyniąc ten smoothie idealną propozycją dla osób lubiących kulinarne eksperymenty – Magdalena Pietras.
To smoothie to nie tylko doskonałe połączenie łagodnego smaku kantalupy z lekko kwaśnymi jabłkami i odświeżającym dodatkiem mięty, ale też skarbnica witamin i mikroelementów.
Koktajl na maślance z roszponką
Osoby dbające o linię bardzo cenią sobie koktajle. Dlaczego? Odpowiednio przyrządzone są niskokaloryczne (zamiast gęstego jogurtu greckiego, wybierz niskotłuszczową maślankę, zamiast owoców – warzywa). Można do nich dorzucić kilka zdrowych składników, np. otręby i w ten sposób dostarczyć sobie wysoką dawkę składników odżywczych – Magdalena Pietras.
Zdrowy koktajl na początek dnia, pyszny i sycący, bez dodatku cukru. Bardzo często piję koktajle czy też wyciśnięte soki z owoców lub warzyw, zwłaszcza rano. Czasem przygotowuję sobie je dzień wcześniej, kiedy wiem, że rano nie będzie na to czasu i przechowuję w lodówce.