Modne wegańskie desery są naszpikowane cukrem

Naukowcy ostrzegają, że wegańskie jogurty mogą zawierać więcej cukru niż desery mleczne. W jednym małym pojemniku mogą być nawet 3 łyżeczki cukru.

Modne wegańskie desery są naszpikowane cukremModne wegańskie desery są naszpikowane cukrem

Produkty dla wegan są dosładzane

Wegańskie produkty są powszechnie uznawane za zdrowsze. Tymczasem badacze przeanalizowali skład 893 popularnych w Wielkiej Brytanii jogurtów i produktów deserowych, z czego 67 było wegańskich. Okazało się, że desery dedykowane weganom, zawierały aż 20 proc. cukru w swoim składzie.

Dla porównania jogurt grecki zawierał go mniej niż 3 proc.

Przykładowo, produkt o nazwie Coconut colaborative Little Choc Pots miał 20 proc cukru, czyli w 100 g przysmaku było go aż 20 g. Natomiast w Asda's Free z czekoladowym musem było 16 proc. cukru na 90 g., czyli około czterech łyżeczek cukru w jednym małym pojemniku. Tymczasem jogurt grecki (mleczny produkt) zawierał mniej niż 3 proc. cukru na 100 g.

Niektóre desery bez laktozy mogą mieć w składzie więcej cukru
Niektóre desery bez laktozy mogą mieć w składzie więcej cukru © Facebook

Ponieważ wegańskie produkty nie zawierają laktozy, producenci często dla polepszenia smaku dodają do nich więcej syropów i przecierów owoców.

Warto czytać etykiety
Warto czytać etykiety © Facebook

Jak wynika z badań opublikowanych przez Uniwersytet w Leeds, od 2016 roku sprzedaż produktów wegańskich się podwoiła. Natomiast jedna z autorek badania, Dr Bernadette Moore twierdzi, że weganie powinni być świadomymi składu dostępnych na rynku produktów.

Mniej cukru w mlecznych produktach?

Jej zdaniem nie bez znaczenia jest to, że w alternatywnych deserach mlecznych dedykowanych weganom, mogą znajdować się różne źródła cukru. Dodawane cukry nie wpływają dobrze na zdrowie i szkodzą zębom. Dodatkowo eksperci ostrzegają, żeby konsumenci uważali na chwyty marketingowe i dokładnie czytali etykiety.

Rośnie liczba produktów wegańskich na rynku
Rośnie liczba produktów wegańskich na rynku © Facebook

Według danych National Health Service za produkt o wysokiej zawartości cukru uważa się ten, który w 100 g zawiera 22,5 g cukru. Natomiast produkty o niskiej zawartości cukru to te zawierające go 5 . lub mniej na 100 g.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka