Najbardziej i najmniej uzależniające produkty spożywcze

Uzależnienie od jedzenia, coraz częściej występujący rodzaj zaburzenia, kojarzy nam się głównie z osobami otyłymi, dla których bardziej niż rodzaj pożywienia liczy się jego ilość. Okazuje się jednak, że problem ten może dotyczyć także osób, które nie zmagają się z nadwagą, ale skutecznie trują swój organizm, regularnie spożywając określone, silnie uzależniające produkty. Które z nich są najbardziej niebezpieczne?

Najbardziej i najmniej uzależniające produkty spożywczeNajbardziej i najmniej uzależniające produkty spożywcze
Źródło zdjęć: © Zdjęcie chipsów / Shutterstock 

Na łamach czasopisma naukowego „Plos One” ukazały się w ostatnim czasie wyniki testów dr Nicole Aveny z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku, z których wynika, że jedzenie niektórych produktów spożywczych wywołuje w naszym mózgu zmiany podobne do tych, jakie zachodzą u osób uzależnionych od alkoholu czy narkotyków.

W zorganizowanym przez Avenę badaniu wzięło udział 504 uczestników, których zadaniem było zidentyfikowanie najbardziej problematycznych produktów. Respondenci wskazywali te, po które sięgali zwykle w chwilach złego samopoczucia, oraz te, które najczęściej stawały się przyczyną dyskomfortu związanego z przejedzeniem.

Na podstawie udzielanych odpowiedzi ekspertka stworzyła siedmiostopniową skalę produktów uzależniających w największym i najmniejszym stopniu. 

Do tych najbezpieczniejszych zaliczają się się ogórek, marchewka, fasola, jabłko oraz brązowy ryż. Największą trudność sprawia nam natomiast odmówienie sobie zjedzenia pizzy. Drugie miejsce zajęły czekolada i chipsy, a kolejne - ciastka i lody.

 

Łatwo zauważyć, że najtrudniej jest nam oprzeć się produktom o wysokim stopniu przetworzenia bądź zawierającym duże ilości tłuszczów i węglowodanów. Charakterystyczny jest także ich wysoki indeks glikemiczny – wystarczy zjedzenie niewielkiej ilości, by doprowadzić do znacznego wzrostu stężenia cukru we krwi. 

Zdaniem badaczki stworzenie tego typu listy dla indywidualnego pacjenta może stanowić milowy krok w leczeniu otyłości i innych zaburzeń odżywiania.

To musisz wiedzieć

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka