Najlepsze zamienniki tłuszczów
Składnik: Masło lub olej
Zamiennik: Banany lub śliwki
Zamień połowę masła lub oleju na purée z bananów lub ze śliwek. Banany wybieraj w przypadku gdy nie przeszkadza ci ich intensywny smak w torcie.
Makaron z serem
Składnik: Cheddar
Zamiennik: Purée z dyni
Aby uzyskać bogaty smak i pomarańczowy kolor, który będzie tak smaczny jak oryginał, zamień połowę ilości sera na purée z dyni.
Kremowa zupa
Składnik: Tłusta śmietana
Zamiennik: Mleko beztłuszczowe
Śmietanę zamień na 1 kubek chudego mleka rozmieszanego z 2 łyżkami skrobi kukurydzianej i 1 łyżką mąki.
Ciasteczka z czekoladą
Składnik: Kawałki czekolady
Zamiennik: Kawałki kakao
Niesłodzone i nieprzetworzone kawałki prażonego kakao wciąż mają dużą zawartość tłuszczu, ale dodają antyoksydanty, białko i błonnik do deseru. Mają intensywny smak, więc użyj tylko połowy tego, czego użyłabyś w przypadku kawałków czekolady.
Brownie
Składnik: Jajka i olej
Zamiennik: Czarna fasola
Omiń 1/3 filiżanki oleju i 1 jajko i dodaj zamiast tego około 450 ml czarnej fasoli w puszce, która została odcedzona, wysuszona i zamieniona w purée.
Szpinak ze śmietaną
Składnik: Tłusta śmietana
Zamiennik: Ryż z mlekiem
Wlej mleko niskotłuszczowe i 2 łyżki ugotowanego białego ryżu do blendera w proporcji 50:50 i zamień na purée. Możesz również użyć beztłuszczowego mleka skondensowanego.
Kremowy dressing lub dip
Składnik: Kwaśna śmietana
Zamiennik: Tofu
Tofu idealnie zastąpi śmietanę, aby stworzyć gęsty dressing, który wzbogaci zwykłą sałatkę lub dip, w którym można maczać pałeczki warzywne.
Naleśniki
Składnik: Jajka
Zamiennik: Siemię lniane
Za każde jajko zmieszaj 3 łyżki wody z 1 łyżką siemienia lnianego. Poczekaj 10 minut, aż substancja zgęstnieje.
Guacamole
Składnik: Awokado
Zamiennik: Groszek lub cukinia
Zamień połowę awokado na taką samą ilość purée z ugotowanego groszku lub opiekanej cukinii.