Największe mity żywieniowe
Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą przyczyną jego podwyższenia są czynniki genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele.
Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa?
W rozmaitych napojach energetycznych zawarte są nie tylko składniki pobudzające organizm, ale również spore ilości cukru. Ich regularne spożywanie grozi nadwagą, a nawet otyłością, a to z kolei zwiększa predyspozycje do chorób układu krążenia. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgnąć po filiżankę kawy bez mleka i cukru.
Napoje light są mniej szkodliwe dla zdrowia?
Wartość kaloryczna napojów typu light jest znacząco obniżona, a to z kolei zachęca do ich zakupu. Niestety, zawarte w nich substancje słodzące (np. aspartam) niekorzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, badania naukowe sugerują, że osoby spożywające napoje w wersji light kilka razy w ciągu dnia, są o 40 proc. bardziej narażone na otyłość niż osoby spożywające wodę z cytryną.
Sól morska jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej?
Zarówno w łyżeczce soli morskiej, jak i kuchennej zawarty jest sód w ilości 2300 mg. Dodatkowo sól morska może zawierać inne związki, takie jak magnez czy żelazo. Ich zawartość jest jednak zbyt niska, aby można było mówić o pozytywnym wpływie tej odmiany soli na organizm człowieka.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż zwykły cukier?
Ze względu na swoją płynną konsystencję oraz niskie ryzyko krystalizacji syrop glukozowo-fruktozowy jest częściej wykorzystywany do słodzenia produktów spożywczych niż tradycyjny cukier. Istnieją jednak doniesienia, że substancja ta może być szkodliwa. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej cukru spożywamy, tym lepiej dla naszego zdrowia i nie ma znaczenia, czy na co dzień stosujemy cukier tradycyjny, trzcinowy czy glukozowo-fruktozowy.
Produkty niskotłuszczowe są korzystniejsze dla zdrowia?
Produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale nie przyspieszają procesu odchudzania i dodatkowo narażają organizm na działanie rozmaitych składników chemicznych.
Jedzenie typu fast food zmniejsza stres?
Wiele osób pod wpływem stresu sięga po niezdrowe przekąski typu fast food. Czynnik ten rzeczywiście zwiększa łaknienie na tego rodzaju produkty. Niestety, badania naukowe potwierdzają, że dania fast food mogą zwiększyć nawet o 58 proc. predyspozycje do wystąpienia depresji związanej ze stresem.
Muesli jest bardzo zdrowe?
Dotyczy to tylko i wyłączne muesli bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety, wiele produktów tego rodzaju dostępnych na rynku zawiera dodatkowe substancje słodzące, a to z kolei znacząco zwiększa ich wartość kaloryczną.
Owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C
Zdecydowanie więcej witaminy C znajduje się w owocach czarnej porzeczki. W 100 g zawierają one ok. 180 mg tej substancji. Z kolei w 100 g cytryny znajduje się znacznie mniej witaminy C, tj. ok. 50 mg.