Największe mity żywieniowe

Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością spożywania kurzych jaj. Cholesterol jest syntetyzowany w organizmie człowieka w wątrobie i najczęstszą przyczyną jego podwyższenia są czynniki genetyczne lub nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, których z kolei w jajach jest akurat niewiele.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa JFXie / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 8Napoje energetyczne są mniej szkodliwe niż kawa?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa chichacha / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W rozmaitych napojach energetycznych zawarte są nie tylko składniki pobudzające organizm, ale również spore ilości cukru. Ich regularne spożywanie grozi nadwagą, a nawet otyłością, a to z kolei zwiększa predyspozycje do chorób układu krążenia. Zamiast napojów energetycznych lepiej sięgnąć po filiżankę kawy bez mleka i cukru.

/ 8Napoje light są mniej szkodliwe dla zdrowia?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Holgi / CC BY

Wartość kaloryczna napojów typu light jest znacząco obniżona, a to z kolei zachęca do ich zakupu. Niestety, zawarte w nich substancje słodzące (np. aspartam) niekorzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, badania naukowe sugerują, że osoby spożywające napoje w wersji light kilka razy w ciągu dnia, są o 40 proc. bardziej narażone na otyłość niż osoby spożywające wodę z cytryną.

/ 8Sól morska jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa onefox / CC BY

Zarówno w łyżeczce soli morskiej, jak i kuchennej zawarty jest sód w ilości 2300 mg. Dodatkowo sól morska może zawierać inne związki, takie jak magnez czy żelazo. Ich zawartość jest jednak zbyt niska, aby można było mówić o pozytywnym wpływie tej odmiany soli na organizm człowieka.

/ 8Syrop glukozowo-fruktozowy jest gorszy niż zwykły cukier?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Ze względu na swoją płynną konsystencję oraz niskie ryzyko krystalizacji syrop glukozowo-fruktozowy jest częściej wykorzystywany do słodzenia produktów spożywczych niż tradycyjny cukier. Istnieją jednak doniesienia, że substancja ta może być szkodliwa. Ogólnie rzecz biorąc, im mniej cukru spożywamy, tym lepiej dla naszego zdrowia i nie ma znaczenia, czy na co dzień stosujemy cukier tradycyjny, trzcinowy czy glukozowo-fruktozowy.

/ 8Produkty niskotłuszczowe są korzystniejsze dla zdrowia?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa superscheeli / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Produkty spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu mają zazwyczaj w składzie większą ilość węglowodanów i chemicznych ulepszaczy. Lepiej ich unikać, gdyż wcale nie przyspieszają procesu odchudzania i dodatkowo narażają organizm na działanie rozmaitych składników chemicznych.

/ 8Jedzenie typu fast food zmniejsza stres?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Wiele osób pod wpływem stresu sięga po niezdrowe przekąski typu fast food. Czynnik ten rzeczywiście zwiększa łaknienie na tego rodzaju produkty. Niestety, badania naukowe potwierdzają, że dania fast food mogą zwiększyć nawet o 58 proc. predyspozycje do wystąpienia depresji związanej ze stresem.

/ 8Muesli jest bardzo zdrowe?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Dotyczy to tylko i wyłączne muesli bez dodatku cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. Niestety, wiele produktów tego rodzaju dostępnych na rynku zawiera dodatkowe substancje słodzące, a to z kolei znacząco zwiększa ich wartość kaloryczną.

/ 8Owoce cytrusowe są najbogatszym źródłem witaminy C

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zdecydowanie więcej witaminy C znajduje się w owocach czarnej porzeczki. W 100 g zawierają one ok. 180 mg tej substancji. Z kolei w 100 g cytryny znajduje się znacznie mniej witaminy C, tj. ok. 50 mg.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka