Najzdrowsze owoce
To mit, że banany są najlepszym źródłem potasu. Dwie małe brzoskwinie albo nektarynki zawierają go więcej niż jeden średni banan.
Potas pobudza nerwy oraz wpływa na dobrą kondycję mięśni. Jest jednym z najważniejszych minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten składnik obniża także ciśnienie krwi oraz usuwa zbędne produkty metabolizmu.
Brzoskwinie i nektarynki są źródłem przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą być także idealnym zamiennikiem słodyczy w diecie.
Winogrona wsparciem dla serca
Winogrona zmniejszają ryzyko chorób serca oraz obniżają poziom cholesterolu. W ich składzie znajduje się kwercetyna, czyli substancja wykazująca silne działanie przeciwalergiczne, a także duże ilości potasu i żelaza.
Winogrona są bogactwem przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się. Jednym z nich jest resweratrol niszczący wolne rodniki. To właśnie ta substancja obniża poziom cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Ananas dobry na stany zapalne
W składzie ananasa znajduje się bromelina, czyli substancja trawiąca białko i wykazująca właściwości przeciwzapalne. W związku z tym, jedzenie ananasów zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca oraz udarów mózgu.
Ananas to naturalny suplement na płodność. Kobiety starające się o dziecko powinny jeść ten owoc w fazie lutealnej, ponieważ bromelina wspiera proces zagnieżdżania się jajeczka.
Kiwi – bomba witaminowa
Kiwi jest owocem, który zawiera duże ilości witamin C oraz E. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz jest źródłem silnych antyoksydantów. Jedzenie kiwi zmniejsza także ryzyko chorób nowotworowych.
Jest doskonałą propozycją na przekąskę dla osób na diecie. W 100 gramach owocu znajduje się tylko 61 kcal. W składzie kiwi znajduje się także błonnik, co wpływa na regularność wypróżnień i zmniejsza ochotę na podjadanie.
Mango na odporność
Ostatnio dużą popularnością cieszy się mango. Dietetycy polecają go wszystkim osobom, ponieważ zawiera dużo beta-karotenu. Substancja będąca naturalną formą witaminy A wpływa na prawidłowy wzrost kości.
Mango jest także źródłem witaminy C, która wspiera pracę układu odpornościowego, oraz lupeolu – substancji wykazującej właściwości antyrakowe.
Wpływ jabłek na serce i umysł
Jabłka, podobnie jak winogrona, zawierają kwercetynę. Jest to antyoksydant wspierający pracę mózgu. Chroni komórki mózgowe przed degeneracją, przez co obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Jedzenie jabłek obniża także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Najwięcej właściwości ma skórka, która zawiera flawonoidy zmniejszające ryzyko chorób serca.
Antyoksydanty w granacie
Granat zawiera więcej antyoksydantów niż zielona herbata czy czerwone wino. Jest także skarbnicą potasu – jednego z trzech najważniejszych składników mineralnych w organizmie. Reguluje on ciśnienie krwi oraz dostarcza nam energii.
Picie soku z granatów wpływa na pracę układu krążenia, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega zaburzeniom erekcji. Granat wchodzi w interakcję z niektórymi lekami, więc jeżeli regularnie go spożywasz, warto skonsultować to z lekarzem.