Najzdrowsze połączenia produktów
Zdrowe odżywianie to sztuka prawidłowego łączenia pokarmów. Nie od dziś wiadomo, że złe zestawienia produktów mogą negatywnie wpływać na żołądek i jelita, wywoływać uczucie ciężkości, a także powodować tycie. Natomiast dobre połączenia mają pozytywny wpływ na przyswajanie składników mineralnych, sprawne trawienie i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jakie pokarmy warto łączyć ze sobą.
Stek + rozmaryn
Zaleta połączenia: neutralizacja czynników rakotwórczych, które powstają, kiedy mięso pieczone jest w temperaturze powyżej 163 stopni Celsjusza. Wypróbuj świeże listki rozmarynu – posiekaj je i dodaj do oliwy z oliwek, soli i soku z cytryny, aby stworzyć zdrową marynatę do mięs. Przyspieszy ona także trawienie i pozwoli uniknąć uczucia ciężkości.
Liście buraka + cieciorka
Zaleta połączenia: naturalny sposób na poprawienie nastroju. Magnez jest tutaj kluczowym minerałem, ale wielu z nas nie spożywa jego wystarczającej ilości. Liście buraka są go pełne. Witamina B6 zawarta w cieciorce maksymalizuje wchłanianie magnezu.
Ryby + brokuły
Zaleta połączenia: wiele ryb, takich jak makrela czy łosoś, bogatych jest w selen – minerał chroniący tarczycę i walczący z rakiem. Połączone z brokułami, które pełne są sulforafanu, minerały te są 13 razy bardziej efektywne niż jedzone osobno.
Czerwone wino + migdały
Zaleta połączenia: przyjazne dla serca. Antyoksydanty zawarte w winie i wysoka zawartość naturalnej witaminy E w migdałach świetnie współpracują, aby rozcieńczyć krew i polepszyć zdrowie naczyń krwionośnych. Szukaj w sklepach organicznego wina i migdałów.
Zielona herbata + cytryna
Zaleta połączenia: to pyszny sposób na naturalną ochronę przed rakiem i wspomaganie utraty wagi. Wysoka zawartość
witaminy C w cytrynie wspomaga zdolność ciała do wchłaniania katechiny – antyoksydantu występującego w zielonej herbacie, który walczy z chorobami. Jeśli pijesz dużo naparu, zainwestuj w organiczną herbatę liściastą i przybory do zaparzania.
Jajka + ser
Zaleta połączenia: klarowne myślenie, złagodzenie objawów PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego) i utrata wagi. Witamina D zawarta w żółtku optymalizuje wchłanianie wapnia znajdującego się w serze. Dostateczny poziom minerału wspomaga zdrowie neuroprzekaźników i stabilizuje hormony, co wpływa pozytywnie na zespół napięcia przedmiesiączkowego i wagę.
Tortilla + warzywa
Zaleta połączenia: bardziej płaski brzuch dzięki mniejszym wzdęciom. Warzywa z ziarnami, np. komosą ryżową czy prosem, bez mięsa, zredukują nieprzyjemne wzdęcia. Ziemniaki, kukurydza, brokuły czy fasolka szparagowa sprawią, że przewód pokarmowy będzie się cieszył dobrym zdrowiem. Kukurydziana tortilla pełna cebulki, czerwonej papryki, cukinii i brokułów z lekkim dressingiem jest pyszna i łatwiejsza w przygotowaniu niż ta z mięsem.