Naukowcy z Gdańska wyprodukowali jadalny olej z mirabelek

Do tej pory olej z pestek mirabelek ze względu na zawartość trujących dla układu pokarmowego substancji był wykorzystywany wyłącznie w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali jednak metodę dzięki, której w niedługim czasie powinien zagościć również na naszych stołach.

Naukowcy chcą wdrożyć spożywczy olej z pestek mirabelek na rynek komercyjnyNaukowcy chcą wdrożyć spożywczy olej z pestek mirabelek na rynek komercyjny
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mirabelek / Shutterstock
Katarzyna Krupka

Polski produkt z perspektywami

Olej z pestek mirabelek z powodu zawartości związków cyjanogennych nie nadawał się do jedzenia. Do tej pory był składnikiem wyłącznie kosmetyków. Teraz może się to zmienić. Naukowcy z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej wierzą, że dzięki metodzie pozwalającej na pozbycie się trujących związków, ich wyrób będzie konkurencją nie tylko dla olejów azjatyckich, ale może nawet dla oliwy z oliwek.

Jak podkreślają badacze, olej z pestek mirabelek ma bardzo przyjemny smak oraz zapach, będzie nadawał się do wykorzystania podczas smażenia zarówno domowego jak i przemysłowego, a także jako dodatek do sałatek.

Już prowadzone są rozmowy z inwestorami zainteresowanymi produkcją i wdrożeniem oleju do sprzedaży – poinformowała uczelnia. W przyszłości naukowcy mają zamiar prowadzić badania nad uzyskaniem kolejnych produktów z dziko rosnących owoców.

Oleje zimnotłoczone a oleje rafinowane

Właściwości zdrowotne

Mirabelka to drzewo wyjątkowo wytrzymałe na niekorzystne warunki atmosferyczne, nawet przy niskich temperaturach nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Olej uzyskiwany z pestek jest odporny na bardzo wysoką temperaturę podczas smażenia, to również bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitozwiązków - jego składniki pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Mirabelka zawiera także cenne witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E i sole mineralne.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka