Nie jedz po 18:00. To zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2 

Nowe badania dowodzą, że nie tylko to, co jesz, ale również to, kiedy jesz, wpływa na ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2. Jedzenie po 18:00 niekorzystnie wpływa na ciśnienie krwi, wskaźnik BMI i poziom cukru we krwi.

Późne posiłki zwiększają ryzyko nadciśnienia i cukrzycyPóźne posiłki zwiększają ryzyko nadciśnienia i cukrzycy
Źródło zdjęć: © iStock

Dlaczego nie powinno się jeść po 18?

Badania prowadzone pod kierunkiem prof. Satchina Pandy z Salk Institute w Kalifornii potwierdziły, że układ pokarmowy ma swój dobowy rytm pracy i to właśnie on dyktuje nam, kiedy mamy być senni, a kiedy bardziej aktywni. Cykl ten sprawia, że w nocy trawienie nie jest wydajne.

W nocy produkujemy mniej śliny, nasz żołądek wytwarza mniej soków trawiennych i pojawiają się skurcze jelit, które ułatwiają przemieszczanie się pokarmu. Poza tym w nocy ilość wydzielanej insuliny znacznie spada.

Profesor Satchin Panda z Salk Institute w Kalifornii uważa, że wynalezienie światła elektrycznego powoduje zaburzenia tego rytmu dobowego, ponieważ wiele osób później kładzie się spać i je późno wieczorem lub w nocy. Ekspert ostrzega, że może to mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Dieta na chrapanie – co jeść, a czego unikać?

Jedzenie po 18:00 nie jest wydajnie trawione
Jedzenie po 18:00 nie jest wydajnie trawione © iStock

Na konferencji American Heart Association przedstawiono najnowsze badanie, które ujawniło np., że im więcej kobieta je po godzinie 18:00, w tym gorszej kondycji będzie jej serce. Poza tym spowoduje to u niej nadciśnienie i wzrost wskaźnika masy ciała BMI oraz pojawią się wahania poziomu cukru we krwi. Tymczasem osoby, które jedzą o późnej porze, narażone są na większe ryzyko wystąpienia u nich otyłości i cukrzycy typu 2.

Poźne weekendowe śniadania sprzyjają otyłości i nadciśnieniu
Poźne weekendowe śniadania sprzyjają otyłości i nadciśnieniu © iStock

Okazało się też, że dostarczanie organizmowi większości kalorii przed godziną 15:00 może spowodować 25 proc. utraty wagi, czyli więcej niż u tych osób, które ucztują później.

Profesor Panda uważa, że jedzenie do określonej godziny jest lepsze dla naszego zdrowia, bo zapewnia ono naszym jelitom więcej możliwości regeneracji po procesie trawienia. 1/10 komórek wyściełających nasze jelita jest wtedy codziennie uszkadzanych, a zjedzenie późnej kolacji, a następnie wczesnego śniadania, pozostawia jelitom niewiele czasu na regenerację.

Zdaniem eksperta ważne jest również trzymanie się regularnych pór i odstępów pomiędzy posiłkami. Jedzenie o przypadkowych porach powoduje desynchronizację układu trawiennego i osłabia metabolizm.

Warto pilnować pór posiłków i odstępów pomiędzy posiłkami
Warto pilnować pór posiłków i odstępów pomiędzy posiłkami © iStock

Badania pokazały też, że wzrost masy ciała mogą powodować późne śniadania zjadane w weekendy i najlepiej tego unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka