Nie podawaj ryżu w ten sposób. Możesz się poważne zatruć (WIDEO)

ryżryż
Źródło zdjęć: © wp.tv

Na surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki bakterii Bacillus cereus. Nie niszczy ich gotowanie ani polewanie wrzątkiem. Zarodniki mogą przeżyć nawet 10 lat! Dietetyk tłumaczy w jaki sposób nigdy nie wolno podawać ryżu. Zobacz wideo. Nie odgrzewaj ryżu możesz się zatruć.

Odgrzewanie przygotowanego wcześniej ryżu może być szkodliwe dla twojego zdrowia. Na surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki bakterii Bacillus careus. Nie niszczy ich gotowanie, ani polewanie wrzątkiem. Przechowywanie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej sprzyja namnażaniu tych bakterii.

Idealna dla nich temperatura to około 37 stopni Celsjusza. Lekko wystudzony ryż jest najlepszą pożywką. Po spożyciu zatrutego toksynami wytwarzanymi przez bakterie ryżu pojawiają się problemy żołądkowe: biegunka, wymioty i nudności. Joanna Skałecka, dietetyk "ugotowany ryż najlepiej spożyć w ciągu godziny od przygotowania.

Nie odgrzewaj ryżu. Możesz się zatruć

Przechowywany w temperaturze pokojowej ponad godzinę, może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Podobnie niebezpieczny będzie ugotowany ryż przechowywany w lodówce dłużej niż jeden dzień.

Na zatrucie ryżem najbardziej narażone są osoby zamawiające gotowe dania azjatyckie. Nie mają pewności czy ryż jest świeżo ugotowany i jak długo był przechowywany poza lodówką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka