Nie wyrzucaj liści kalafiora! Można z nich przygotować smaczne potrawy (WIDEO)
Kalafior to wciąż niedoceniane warzywo, głównie ze względu na dość delikatny smak i specyficzny zapach, jaki wydziela w czasie gotowania. Odpowiednio przygotowany, nabiera jednak walorów smakowych, nie tracąc przy tym tych zdrowotnych.
Kalafior jest źródłem witaminy C, K i E oraz witam z grupy B. Zawiera minerały, takie jak wapń, magnez, potas, a także cynk, żelazo, jod i fluor. Obfituje w błonnik, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omaga-3. Zawiera dużą ilość izotiocyjanianów - związków o właściwościach przeciwnowotworowych.
Kalafior wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Wspomaga układ krążenia i układ trawienny. Pomaga wyrównać poziom elektrolitów i oczyścić organizm z toksyn. Działa przeciwzapalnie. Chroni przed cukrzycą. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wspomaga pracę mózgu. Jedzenie kalafiora zaleca się osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów i choroby układu krążenia.
Nie wywołuje alergii. Ma niską wartość energetyczną, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu. Błonnik w nim zawarty przyspiesza przemianę materii.
Kalafior to warzywo, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jego liście są jadalne. Zamiast je wyrzucać, możemy wyczarować z nich pyszne i zdrowe dania.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl